Pregnant 6 week 1 day

Hi semua. Saya first pregnancy, skrg tgh week 6. Agak agak bila waktu sesuai bagitau parents ya?

23 Balas

terpulang kat awak dan suami. mcm sy, mmg sy bgtau mak sy awal2. mntk doakan yg baik2. tp family mertua, sy decide utk bgtau lepas dah confirm ada heartbeat. sbb masa pregnant yg 1st, excited sgt bgtau dua2 family. lepastu mertua sy heboh kat semua makcik2. last2 sy gugur lepas beberapa minggu. so kandungan kedua ni, amik pengajaran dan decide bgtau dkt mertua bila dah ada heartbeat dan mintak mertua x bgtau sesiapa sampai la ktorang yg decide sendiri bila nak bgtau makcik2 yg lain. da dekat2 3 bulan baru bgtau makcik belah mertua. tp makcik belah sy, mmg sy tak cerita. sbb mak sy pun bkn jenis suka share2 melainkan mmg perut da nampak, atau org bertanya, baru la cerita.

trpulang pada sis...msa 1st prgnancy....8w dh bgtau...tpi xada rzeki..ggur 12w sbb blighted ovum.....selang 3bulan...prgnant semula....ingt nk bgtau fmily msa 2nd trimster...tapi alahan sya teruk sngt...xboleh tngok suami,masuk dapur,muntah brterusan...so trpksa bgtau fmly awal(mak dtg ambil bwa balik kg)sblom 8w...skrg 32w...kluarga blah mak dan mertua shja thu...kwn² smua sya smbunyikan...mmg brita gmbira buat kita...tpi bukan brita gmbira buat org yg ada iri hati dgn kita dlm diam...jdi hati² ye mommy² klau nak expose pasal prgnancy...thu excited...tapi ingt lah SIHIR ANAK KERAK itu wujud🥰

1y ago

betul sngt sis. tpi kadg2 family pon ade iri haty klau thu kita pregnant jugk. xsmestinya org luar je kn..

masa anak pertama check double line terus saya inform semua family termasuk kawan². sekarang preggy anak kedua masa 9 week saya ada inform mak saya. slow² saya bagitahu adik beradik saya. sekarang dah 15 week belum ready nak bagitahu family in law husband pun tak bagitahu lagi. sebab saya morning sickness teruk berkurung je tak boleh buat apa. lagipun biras pun tengah tunggu masa nak bersalin. saya decide nak inform semua bila saya betul² ready mental & health atas sebab² tertentu. depends awak la kalau nak inform awal. as long atas kesepakatan awak dengan suami.

bagi saya ..saya bgthu bila dh msuk 2nd trimester..bukan apa ..klau mental tak kuat tkut jadi stress sngat2 and bleh depression.. tkut nnti bnyk ckap itu tk bleh ini tk bleh jadi nak stress la sbb tak thu apa nak buat klau bnyk tk bleh .. 😂 klau mental tu kuat suka hati nak ckap bila nak bgthu parent ..sy bgthu msa kndungan 3bulan sbb taknak ada org asyik ganggu tambah lagi msa 1st trimester sya ni jenis mual terok ..dh msuk 8mnggu mcm tu bru hilang mual terok and hilang penuh msa 11mnggu 😅

boleh je sis bgtau..parent kan..mintak dorg doakan yg terbaik..sy 5 tahun tunggu..cek upt positive pastu scan kat klnik confirmkan masa tu 6 minggu..terus call parent..nangis mak sy time tu 😅 gembira sgt..hehe tp utk fmly je la..klau yg lain2 tu elok da nak dkt bersalin baru bgtau

saya 3 tahun menanti zuriat.. cek upt double line.. tros pegi klinik scan .da 2weeks.. balik dr klinik..tros bgtau parents..sbb sy kje dgn fmly.. bnyak angkat brg² berat.. so,sy inform pd dyeorg lebih awal.. spaya dyeowg xde fkir..yg sy nie sengaja xnk tlong itu ini..

kalau saya selalu bagitau bila dah masuk 3bulan keatas bukan apa kadang ada parent yang memahami kita takpa lagi kalau jenis tak faham dia tak jaga privasi maybe sebab terlalu happy nak dapatkan cucu kan .. hehehe terpulang lah saya just bagi pendapat saja ☺️

Saya bgth around 5w+ dh scan tu. Sbb nk mintak doakan, setiap doa mak2 utk anak2 nya mst lah yg terbaik hehe. Tp klu awak nk tggu lg pun takpe je, terserah pada diri sndiri. Tkde yg betul tkde yg salah, awak mst ada sbb atas setiap keputusan yg awak buat 😊

terpulang je.. anak pertama dulu dah buka buku baru bgtau,tu pun dkat mak je..xbgtau direct pun,bg hint saja tapi org dh ada pengalaman kan, depa boleh tau la wlaupun bg hint ja 😂tambah plak ttc 3thn. ank kedua, tggu 12 week baru nk inform 🤭

bagi saya bgitahu je. minta doa dari ibu bapa. doa untuk awak dan baby. doa ibu terutama nya tak ada hijab. kalau kawan2 tu tanggung dulu bagitahu. melainkan awak kerja berat. boleh bagitahu bos awak kena banyak rehat sebab kandungan awal lagi.