motherhood is hard journey

hi semua, saya berusia 21 tahun dan merupakan seorang single mom untuk anak saya yang berusia 1 bulan lebih . pregnancy journey saya tidak indah seperti yang saya bayangkan sebab husband saya curang , pergi club dan main dating apps . saya juga dibuang oleh ayah saya . saya selalu berdoa supaya motherhood journey saya dipermudahkan , namun saya silap . saya tahu jadi seorang ibu ini susah , tapi tidak sangka sesusah ini . walaupun family banyak tolong tapi saya rasa sangat penat dan sangat lost . badan saya sakit sakit , makan satu hari sekali je itu pun waktu petang . kadang tak tidur sampai dua hari sebab paranoid takut jadi apa apa dekat anak , kadang masih rasa nak meroyan bila dengar anak menangis . pernah saya cuba nak tidurkan anak saya dari pukul 12 pm sampai 5 pm tak sempat makan tak sempat mandi . menangis nangis saya tepi katil sebab terlalu penat . saya rasa nak give up dan lari tinggalkan anak saya dekat parents . saya sayangkan anak saya tapi saya rasa gagal jadi ibu yang baik untuk anak saya .. mommies semua tolong doakan saya kuat untuk hadapi journey ni ya #pleasehelp

8 Balas

Sis sebaya dengan saya. Jangan pernah berputus asa sis ! ❤️ Baby sis masih awal usia lagi that’s why sis macam nak meroyan. Saya pun waktu dalam pantang sampai baby nak dekat 2 bulan lebih macam gitu pakej pula baby saya ada sakit yang memerlukan dia masuk dalam ward. Ur husband masih tak puas enjoy dan kalau dia tak pedulikan pasal sis & anak, siapa pula nak peduli pasal anak kalau bukan ibunya sendiri kan. Saya pun pernah macam sis, rasa nak tinggalkan baby kat rumah. Tapi perasaan tu terbatas sebab saya sentiasa pikir dalam otak “ kalau aku keluar, siapa tengok anak “ everything yang dibuat saya akan sentiasa fikir pasal anak anak anak. Sis boleh jugak bawak diri & baby keluar ambik angin atau jalan jalan. Kadang baby stress jgk asyik duduk rumah je. Bawak dia tengok pemandangan luar. Fikiran sis pun lebih tenang, Baby pun tak meragam.

Fighting! awak kena percaya awak kuat. Ujian ni insyaa Allah ada hikmahnya. Saya tak dapat rasa apa awak lalui semoga awak sentiasa cuba kuat demi seorang manusia dan seorang ibu. Insyaa Allah besar pahala Allah berikan kepada seorang ibu yg bnyak berkorban segalanya. Cuba bnyak berkomunikasi dngan anak buat awak dan dia happy. Bnyakkan moment awak dan anak. Keluar dari rumah berjalan pegi taman pegi tasik jika ada masa lapang hirup udara segar. Sesunguhnya langit masih cantik dan cerah walaupun bumi sudah tenat. Indahkan moment awak dengan anak insyaa Allah lega sikit beban tu. Pegi healing guna duit husb tak guna tu kikis je duit dia takde nafkah awak cari nasihat tuntutan. Saya minta maaf saya hanya berkata tapi awak yg melaluinya. Fighting!

awak bertahan yaa. Inshaa Allah baby lps 3 bulan lebih senang jaga dan tak banyak menangis dah . time ni baby akan bebel dan senyum dan buat aksi manja. umur 1 bulan lebih baby baru nak sesuaikan diri dengan dunia luar awak , jadi baby akan menangis . awak sabar yaa tak lama je tu . fikir positive yaa .

Sabar ya Mummy ❤️✨ Masa ni sekejap je … enjoy besarkan baby … jgn fikir apa yg terjadi pasal Lelaki tu … cari apa yg awak suka buat 💕 Bab baby pulak … mungkin dia Lapa @ Kembung perut @ Keadaan sekeliling x selesa … dgn cuaca yg panas skrg …

Anak kite sebaya. Sebulan lebih. I can relate to this. Mmg penat sgttt. Tp fasa ni sekejap je insyaAllah. Fikir yg positif. Jgn give up. Dugaan kita ni lain2. Mungkin ini bahagian awak. Keep going, bykkan bersabar ya. Sy doakan awk kuat semangat. Hugs 🧡

semua mommy melalui fasa yg sama mcm awak. bagi sy kita semua hebat. kita kuat. awak mampu lakukan nya. nanti pasti awak bangga dpt besarkan baby awak dgn 2tgn kudrat awak❤️. big hug dear. setiap kita lain2 dugaan. inn shaa allah, kita kuat

its ok awak... sye yg anak da 9 bln nie pun kdg2 nanges sorg2 jgak.. still fight dgn emosi sendiri.. kejap ok kejap x ok.. slalu doa klu tyme emo ke jgn la smpi tpukul baby sendri.. kte sme2 kuat ok..fighting mommy!

semoga dipermudah urusan