Tanda bersalin

Hi semua. Saya 39w harini.. Sape pernah sakit dekat situ? Tu tanda nak bersalin ke. Perut saya tak mengeras pun. Tapi sakit je kat bahagian situ dari petang tadi.. (26.12.20)#firstbaby #bantusharing #mommybuntu

Tanda bersalin
16 Balas

ada 3 orang ank, skrg mengandung no 4. anak pertama 40week keluar lendir + darah. pergi hospital baru 1cm tp dktr suruh balik dktr kate ank pertama lmbat pmbukaan dia. berape kali keluar lendir darah berape kali kene balik. anak pertamakan asyik nk g hospital je 😅. last sekali keluar lendir darah sy xnk g hospital siap pergi shopping dgn mak mentua kat Aeon. smpai tutup la aeon tu. ada sakit sikit pinggang time tu tp boleh tahan xnak pergi hospital last2 mak mentua bawa juga g hospital check² dah 4cm. trs tolak LR. anak no 2 bersalin 39 weekk sama kes mcm no1 lendir + darah. igt nk tggu nanti2 je. kebetulan time tu suami x kje jd xpelah kite check jelah kat hospital dulu. check2 rupanya pembukaan dah 3cm trs kne tahan. no 3 bersalin 39week.xde sakit xpe ape. subuh pukul 5.30 pagi tu bangun nk pergi bilik air igt terkencing banyak. masuk dlm lalu kat ruang tamu kuar air lg. igt sy kencing x habis siap mop la dulu bersihkan. masuk bilik nak ambil baju basahan keluar lg air, trs kejut suami kate air ketuban keluar. mase bsalinkan mmg xde rase sakit langsung walaupun dah 8cm pembukaan mengeras pun rase mcm die gerak biase tolak2 perut tu je. x sakit pun jd time baby nk keluar mmg x taw nk teran mcm mne sbb x sakit. no 4 ni skrg dah 37week dah mule ade keluar lendir warne coklat plk. arini pergi klnk sbb mmg ade temujanji jd tggu jawpn dari dktr klnk dulu pastu baru pergi hospital. 😊 #30Dec2020 #IbuRA #21Left #TAPSuperMoms #TAPSuperMomsDec #TAPxTanamera #instaxclub #TAPxTurkishBazaar

3y ago

amiin.. semoga dipermudahkan segala urusan bersalin nanti Amiin..

setiap org lain tanda nak bersalin.mcm sy pengalaman first bersalin.masa oct'20 aritu.sy memg xsangka akn bersalin secara ceaserean.masa tu kol 12mlm rasa perut sakit.bukan yg macam nk membuang.lain sikit.skali cek dah keluar darah.tetibe menggigil sejuk pns badan.teringat dokter kata kalau dah keluar darah jgn delay pergi hospital.teringat org kata kalau belum sakit sgt xyah pergi hospital dlu.then pergi lepas dah 3-4 jam lps tu memg dh sakit sgt.trus g hospital.kt sana baru tau yang sy dah keluar air ketuban sikit2 dr seminggu yg lepas.sy sangka cuma air kencing biase.sbb last scan air ketuban ok.dokter pun xsyak yg air ketuban pecah awal.masa tu juga tau yg dah start masuk jangkitan kuman ke baby ,then terus kene proceed operation ASAP.tuhan je tau.masuk hospital kul 5.30pg.masuk wad bedah kol 7lebih.deliver kol 9.15pg.anak masuk wad dptkn antibiotik n kuning ade tinggi skit sbb jangkitan.37weeks.2.6kg.allahu.

sy masa week38,skt kt situ selama 19jam,bru beranak,tp dlm masa tu mmg lgsg xleh breng sbb mmg sakit btl ,last tu g klinik check bru 2cm,pastu bila kluar lendir darah tu brula bukaan 6cm,masuk LR,tp sakit yg bahagian tu dari awal bangun pagi smpai beranak tu je,mmg sakit yg xleh ddk xleh tdur xleh smue laaa,kne pegang je area tu sbb sakit sangat,

sumpah demi Allah, mmg takde rase sakit ape.. turun air ke .. darah.. bby mcm biase.. sempat sedu2 lagi..😅😅.. sakit betol2 dtg lpas pecah air tuban kat lb.. n masuk ubt kul 7.30 mlm.. sy drip air 2 botol sbb tak mkan.. kul 9.35 sy bersalin dgn bukaan 10cm . tpi ttp jait luar dalam kulit.. 😅😅

ada show tak? kalau takda tgu smpai keluar show atau ketuban pecah.. tapi kalau ada sakit mengeras kerap2 pergi hosp check. lain org lain proses bersalin.. mcm sy sakit da kerap tp misi kt kk kata.. "tgu smpai keluar tanda ya bru ke hosp" haha 😂 moga dipermudahkan segala urusan ya ❤

3y ago

takpa.. jgn risau ya. insya Allah smpai masa keluar la baby tu 😊 sama2 kasih ❤

sy pn mengalaminye sekarang kandungan sy 32 minggu 5 hari...sy dh start sakit kt bawah tu sebelah kiri dan punggung dkt ii bahagian pianggang sebelah kiri jugak...normal ke...sbb sy twins...baby dh dekat bawah...nie firs baby

mcm saya skg dh 39w to xde tnda2 apa pon lgi..cuma bila baring nk tukar posisi tidur mengiring memg siksa..sakit kt belkg n tulg punggung..tp blh lgi la biat kje umh masak utk niaga..jaga ank2..bsuh baju sume😄

citer pasal sakit tanda bersalin.. tahun ni sagt istimewa.. sbb takde tanda.. alih2 cek jalan da buka 4 cm.. aritu gak bersalin.. 4 jam je dlm labour room. @38week.. normal deliver.

3y ago

pagi tu sy checkup biase kat kk ade apoitment repeat scan utk bby growth n afi.. @36 week bby 2.8kg & afi plak 17.. so pagi tu la (22.12) sy lpas checkup dapt surat refer ke hospital besar ke bahagian bilik saringan terus. sbb d9c scan bby da 3.5kg.. afi plak da sampai 20. Tghari sy drive sendiri bawak beg terus, konon standby klu kne stayback. husband kje.. nk tgu dia balik jauh.. sbb sy pjj lain daerah.. pac tu kne dtg seblom kul 5 ( kate kawan sy) sy da inform husband siap2.. ank2 sy tinggal je kat umah.. konon nanti balik la.. just bgtaw jiran tolong tengokkn2.. dr kul 1 tak makan nasi, turn doc check sy dlm pukul 4 lebih. hasil scan bby & afi dlm angaran yg sama mcm doc kk scan.. lpas tu, dowang soh sy tukar pi seblah cek bukaan jalan.. haa time tu baru taw jalan da buka 4cm.. so mmg kne bersalin..

Update: hi semua. Pagi tadi dah turun tanda.. Darah plus lendir and dah ke hospital.. Jalan da buka 1.5cm.. Skrg kena admit hospital. Mohon doakan ya

3y ago

39w 4d

sy 35weeks sis, sakit jugak kat situ. Kejap kiri kejap kanan..minggu ni kiri, minggu depan seminggu kanan. Mcm mencucuk gitu

3y ago

sy pon sakit tapi kerap bagian kanan je baru 31weeks