waktu nak bagi anak gosok baju sendiri

Hi semua nak tanya waktu paling sesuai untuk izinkan anak gosok baju sekolah sendiri waktu umur berapa ya ?

14 Balas

Seingat saya dulu, saya sndri pun strt mengada nk gosok baju sndri masa darjah 4 (10thun) itu pun mak bagi tapi mak tlg perati kat sebelah. Tp masa tu xguna iron board so iron sama duduk je lapik selimut ngan kain pelikat ayah. Sampai betul2 mak confident bole buat sndri masa tu da nak masuk darjah 5. Baru mak lepaskan dari pemantauan dan bole la nk iron baju adik sehelai dua masa tu. So saya rasa tu la kot umur ideal utk latih ank utk gosok baju sendiri sebab da bole terima dan dgr arahan dgn baik.