GDM , BSP check up

Hi semua , nak tanya ni . Gula yang normal untuk ibu hamil berapa ya ? Saya 7.00pg 4.2 lepas dua jam 7.6 . Normal tak ?

11 Balas

tinggi tu. xleh lebih 6.7. klau ngam2 6.7 pun nurse kk dah risau dah. kena control lg portion mkn suku2 separuh kurgkn nasi lebih sayur n protein. klau dh control pun still tggi, nnt takut next checkup dah x jd gdm on diet. kena ambik ubat jd gdm on ubat / insulin trus. mkn ape pukul 7 pg td tu?

sy pun gdm jga on ubat & diet...lps amalkn diet bru gdm sy ok...skrg ni pling tggi gula pun dlm 6.5 jer..sy amalkn mkn oat,syuran lbih n buah2han...skrg ni sy kurangkn mkn nasi..nasi sy tukarkn ke oat..

gula pg/puasa: bawah 5.3 selepas 2 jam makan: bawah 6.7 hati2 dgn bacaan bsp. kk selalu bg peluang diet control ni 2x je. salah satu bacaan tak cantik kena on ubat/insulin.

1y ago

ha itulah ikut kk & doktor. kk sy 2x tp sy pun dedua kali bacaan pg tu atas pagar. terus on ubat.

Bacaan lepas makan tu tinggi.. kena bwh 6.7.. sy hritu lps mkn ptg check pkl 10 mlm pun 6.5 sbb ternambah nasi😂 doc kasi chance lg nk review bsp bln dpn..

tnggi tu klu lepas 2 jam 6.7 baru ok... sy skrg dh cucuk insulin sbb awl2 aritu x terkawal skrg alhamdulillah ok dh lepas jumpa doc permakanan..

tinggi tu 7.6.. amalkn mknan suku2 separuh. sayur lbh2 pn xpe + ayam/ikn & nsk ½ cwn. pg dietician nnt die bgtaw..

Boleh refer dalam buku pink ibu mengandung m/s 10 bacaan paras gula dlm darah bagi ibu2 yang ada gdm.

Normal. For pregnant ladies, max 7.8. Sy pun 7.3, kuat makan manis lately ni 😆😆

4.2 tu ok. 7.6 mmng tinggi. blh kena mkn ubt atau insulin.

7.6 tinggi tu..sy pun gdm juga on diet & ubat juga