Makan Duphaston

Hi semua.. nak tanya ada tak sesiapa sini makan duphaston pun bleeding dia tak stop? Saya makan dah duphaston untuk seminggu tapi macam takde perubahan sangat pun.. Ubat tu boleh dibeli kat farmasi tak? Sebab appointment doktor lambat lagi tapi ubat dah habis 😅#ingintahu #firstmom #pleasehelp Kalau ada tips kuatkan rahim pun boleh share jugak 🥰 sebab saya kerja and kerja saya memerlukan saya banyak berjalan kaki dan memandu 🥺

23 Balas

kak bila bleeding kena bed rest , saya Pon TK bole kje sbb kerap juga bleeding hrito , saya juga pernah Makan dupashton tpii untuk seminggu je doc bg , tapii kena bedrest . . kalau kak Makan tapi tak rest bhaya jugak , mcm tk function la ubat to nati . . semoga kak n baby sihat dan dipermudhkn urusan ea

sy makan duhapston sbb ancaman keguguran. lpas mkn ubat alhamdulillah bleeding dah berhenti tp 2minggu lepas tu darah keluar balik dan sy pergi kecemasan,doc korek dengan mulut itik,tengok2 ada ketumbuhan dalam rahim. dorg korek dan hntr ke makmal. nnti follow up. lebih baik pergi ke kecemasan. bgtay masalah

Boleh call nurse kk bgtau , nnt dia akan set tmujnji jmpa doc .. jgn beli d farmsi sbb kta xthu apa yg terbaik , biar doc yg dcide .. sy makan dphaston start 7w dan akan berhenti smpai mnggu dpan shja 16w ..tp spnjg pregnancy ni sy xde bleeding atau spotting .. cma sjarah kgguran 3x berturut2 ..

2y ago

Maybe next pregnancy saya akan dapat kot ubat tu.. sebab saya dah keguguran..

sy pn bleeding jgk mkn dupahston darah ok tp kdg2 ada spotting tp x bnyk sikit je coklet² dh scan kt klinik doc ckp baby ok xde masalah...so sy teruskn je mkn dupahston even xde bleeding pn sy tetap mkn jgk dgn folic acid 5mg...

selagi awk x cuti, mkn lh berapa byk duphaston, tetap akn bleeding and high risk utk jadi threated miscarriage. apply cuti and total bedrest for 1w.

2y ago

Betul. Bleeding saya hanya henti lepas bedrest seminggu

sy sis mse bleeding g klinik swasta tp ttp keluar drh doc ckp kemungkinan berlainan kromoson janin cacat ttp akn keluar kalau mkn ubat kuat rahim pon

2y ago

Jawapan sis sama dengan jawapan doktor swasta tu Dia kata kalau janin awak tak menjadi maybe ada masalah kecacatan.. dia sambung lagi dia kata biasanya kalau kandungan masih baru tak nampak heartbeat lagi ni dia cuma boleh observe dan tunggu sehingga week 7 atau 8 untuk scan lagi sekali baru dia boleh buat kesimpulan sama ada bayi saya ok ataupun sudah tiada lagi.. 😢😢

sy dr anak ptmaa sapaai ank kee 4 semua ambik proluton n duphaston dr seawal 4mggu sapaai 20mgu. cucuk selang 3hri.😍

doktor ada bagi cucuk sekali tak, sy bleeding sikit kena makan duphaston and kena cucuk kuatkan rahim sama,

2y ago

tpi sy masa tu 14w awak, awak mngkin sbb masih awal jadi mngkin tak nmpk lgi kot, sbb biasa awal2 mmg ada yg x nmpk

saya pon pernah makan, tetap bleeding akhirnya yg first pregnancy ggur. alhamdulillah skrg tggu due utk no dua.

saya makan duphaston 3minggu baru stop spotting. memang kerap pergi klinik swasta nak check pregnancy.