Makan Duphaston

Hi semua.. nak tanya ada tak sesiapa sini makan duphaston pun bleeding dia tak stop? Saya makan dah duphaston untuk seminggu tapi macam takde perubahan sangat pun.. Ubat tu boleh dibeli kat farmasi tak? Sebab appointment doktor lambat lagi tapi ubat dah habis 😅#ingintahu #firstmom #pleasehelp Kalau ada tips kuatkan rahim pun boleh share jugak 🥰 sebab saya kerja and kerja saya memerlukan saya banyak berjalan kaki dan memandu 🥺

23 Balas

Sy pun sama masa 6weeks sy bleeding dan pergi ke emergency hosp gov, dpt jmp dgn doc pakar O&G, doc ckp threaten miscarriage, doc on Duphaston selama 2weeks mcm tu. Lps tu doc bg appointment utk scan semula, masa 6weeks ni doc scan kat perut dan TVS mmg dah nampak kantung, heartbeat & janin kecik sgt. Masa sy mkn duphaston tu tetap ada spotting mcm sisa2 period tu, kdg2 warna merah & kdg2 warna coklat, bila dah spotting mcm tu mmg sy cuti dari bersama suami. Lps tu dlm beberapa hari, keluar bleeding fresh blood lagi, sy terus ke emergency juga dan dari emergency diorg refer ke PAC. Masa ni doc pakar O&G check guna mulut itik tu sebanyak 3x, barulah dpt punca bleeding tu dtg dari mana, rupanya ada ketumbuhan daging lebih, bleeding tu bkn berpunca dari baby, tapi berpunca dari daging lebih tu, doc ckp tak bahaya pun dan mmg bnyk kes mcm tu terjadi dan mmg itulah punca bleeding nya. Masa tu doc bg sy ubat utk kurangkan bleeding, mmg takde bleeding tapi tetap ada spotting mcm sisa period tu jugak. Beberapa hari lps habis je ubat kurangkan bleeding tu, sy bleeding lagi 3x pada hari yg berlainan, bleeding tu akan keluar sekali je sehari, lps tu dia sambung spotting lagi. Sampailah dah masuk 14weeks mcm tu barulah takde bleeding dah, cuma ada keputihan jelah. Alhamdulillah baby sy sihat2 sahaja, dan dah cukup sifatnya masa sy scan baru2 ni 🤲🏻🥰 mudah2an baby awk juga membesar dgn sihat dan sempurna.

2y ago

Ooo sy awk pun ada kena mcm tu ye? Skrg kandungan awk dah brp minggu? Sy pertama kali kena mcm tu, kandungan sebelum2 ni tak pernah bleeding langsung, tu masa bleeding tu jadi kemurungan kejap. Sbb dah hampir 11thn sy menantikan kehadiran baby sy ni, sebelum ni dah usaha mcm2 juga tapi belum ada rezeki 🥰 Alhamdulillah akhirnya Allah makbulkan doa kami terutamanya doa anak sy yg berusia 11thn tu, hari2 dia berdoa nak baby 🤍🤲🏻

saya masa week 5 ada kluar spotting coklat mcm hujung2 period mcm tu., tpi sikit je mcm secalit.. tpi kluar dua tiga kali.. then saya pergi jumpa doc, doc bgi ubat duphaston untuk saya mkn 2 minggu.. sepanjng 2 minggu tu tak ada spotting.. tpi week 8 mcm tu kluar lgi spotting tu.. bila saya pergi jumpa doc, doc ckp tak perlu mkn lgi.. hanya perlu pantau sama ada mkin bnyk or makin sikit spotting tu.. sbb awl2 pregnnt ni normal memang akn keluar spotting cuma kalaw dah bnyk sngt penuh pad or kluar fresh blood, then berkemungkinan threated miscarriage..sama ada baby x kuat or de masalah lain.. sebaiknya jngn beli dkt farmasi, ubat kena ada nasihat doc.. mse jmpa doc tu tnye perlu tak ambik lgi duphaston tu.. skrng saya dh week 10.. alhmdulilah x de pape spotting n bleeding.. kena bnyk rest.. tido n rehat je.. kerja rumah ape semua saya tak buat, jngn bersama.. gurau2 manja pon jngn..

sy makan duphaston utk 5hri masa 7w sbb ada spoting sikit . alhamdulillah mmg stop spoting dan sy cuti 5hri atas saranan doc , sy bring je atas katil spnjg 5 hri . kalau da bleeding ni mmg trus kene bedrest bebetul . sy spoting sbb terlalu lasak , jln pun tak slow slow. laju je . masa dah spoting tu . bru insaf . dah tak buat kerja berat , jln pun jgn terlalu laju .yg penting doc suruh jgn bersama dlu . awk if bleeding tnpa henti pergi je klnik lagi . minta ubat . biasa dorang akn scan tgk punca apa bleeding tu. awak berapa weeks skrg ?? masa sy spoting . doc bgthu kalau tak henti jgk walaupun dah mkn ubat kuat rhim . dtg smula...dorang akn cek ikot vagina takut ada luka ke apa .

2y ago

sy makan duphston sampai 16 week. xda bleedingbdah. sekarangdah 24 week

Saya masa bleeding dulu makan sebiji je duphaston. Duphaston saya dapat dari klinik swasta. Kk takde bagi pun. Tapi kk bagi mc. Sepanjang cuti saya bedrest langsung tak buat apa2. Bangun utk pergi toilet je. Still bleeding tapi tak banyak. Mcm spotting je. Saya bedrest je sampai lah bleeding stop. Total bedrest 5 hari. Takde makan duphaston lagi dah sebiji tu je sbb saya dah redha masatu 😂 Alhamdulillah Allah tetap nak bg rezeki anak. In sha Allah bulan 4 dapat menimang cahaya mata. Semoga ada rezeki awak jgk dan dipermudahkan urusan awak ye.

Sy beli sendiri dekat farmasi atas arahan doc.. Awal pregnant makan smpai 12w.. Tp mase 15w sy bleeding doc sruh teruskan jgk mkn ubat smpai 16w.. Ckup 16w sy stop wlaupun ada spotting sikit sbb doc ckp kalau 16w biasanya janin dah boleh servive sendiri, dah besar.. Satu lagi kalau bleeding kena bedrest sis.. Xboleh berjalan, lasak2 dsb.. Memang kena fully bedrest.. InShaAllah darah stop.. Sy ada apotting pun sy fully bedrest.. Kalau xbedrest darah mkin bnyak.. Inikan pula bleeding.. Risau.. Itu pengalaman sy..

duphaston tu doc swasta ckp ikhtiar saja. 1, kalau janin kuat, dia akan bertahan. 2, kalau xkuat, janin akan keluar dgn sndiri. mcm sy, smggu hbiskan ubat, takde rezeki, dia keluar sendiri. ada sstgh doc swasta, akan suggest si ibu utk terus ke emergency, utk bg doc detail cek kalau spotting/bleeding. skrg, sy alhamdulillah, menunggu due bulan 7 nnti. banyakkan bedrest, jgn angkat berat2, jgn lasak2, jgn makan benda2 yg tajam lg awal2 sbb badan kita semua xsama.

sy masa tahu sy pregnant 6w.terus sy anta notis berhenti keje. sbb sy keje sbg terapi autism. fhm2la semua hyperactive. pnh satu hari tu pelajar terapi sy tu mengamuk. nasib dia x tertendang perut sy . mse tu mmg mula sy pucat lesi sbb sy terkejut. balik rmh bincg dgn suami. dia suruh resign. skrg da 15w.mmgla kalau fikirkan nk cari duit. tp demi anak dlm perut dan nyawa sy sendiri xpela sy lepaskn je keje tu.

2y ago

Huhu payah saya nak berhenti sebab saya kerja gov.. lagipun saya dah keguguran...

Saya bleeding until deliver 37w 😅 doc pun xtaw punca apa. Asyik ckp jgn bersama tp bila tak bersama pun masih bleeding keluar seketul daging tiap kali bleeding 😌sampai kne jolok berkali2. Warded kne cucuk kuat jantung. mmg xle jln sgt. Mampu pergi balik keje je. Xde nk jln shopping baju baby 🥴alhamdulillah baby da 2thn now n jarang sakit.

pengalaman sy tahun 2020.. 1st preg.. bleeding start 8w - 20 ++ on off.. doc bg ubat duphaston , bila je habis sy conti beli kat farmasi.. mmg doc suruh.. pastu kalo je bleeding sy mmg pegi scan.. alhamdulillah, baby aktif.. rasanya ada 7-8 kali sy scan baby if bleeding… alhamdulillah , baby sy skrg dahh 2tahun 4bulan…

Sis kalau still bleeding and appointment lama lagi, pegi refer swasta, mintak second opinion. Patutnya ubat duphaston tu ubat kuatkan rahim mampu hentikan pendarahan. Tapi dalam kes sis, ubat pun dah habis, darah pun still keluar. Pergi jumpa doctor secepat mungkin. Apa2 pendarahan semasa pregnant maksudnya tak normal ya sis.

2y ago

Ye saya tahu tak normal.. saya first bleeding terus pergi ED, doktor sana cakap nak observe je dulu sebab dia scan dia tak nampak apa-apa (kandungan masih baru). Selang 4 hari kemudian saya pergi swasta baru saya dapat duphaston untuk seminggu tu pun saya minta kat doktor.. sebab dia kata dia nak observe jugak