No salt no sugar

Hi semua. Mcmana ya nak bgtahu & bg faham family in laws dgn org sekeliling kita yg tak bg anak kita salt & sugar tanpa menyakitkan hati sesiapa? Sbb my family in laws suka bg anak saya rasa2 makanan yg mereka makan :( Any idea how to cakap? & what the sentence? Pls help me! #ingintahu #nosaltnosugar

4 Balas

my baby 7months, Mil mmg suke bagi ape yg dia tgh mkn like durian, kek batik, kek coklat, air nescafe dll.. wlupun dia bagi sikit jek, tapi klu sy nampak mmg sy trus direct ckap ' mak janganlah bagi dah, nnti dia picky eater, susah nnti klu dia nak benda manis jek..' and she always ckap ' ala sikit jek, bagi dia rasa jek, sian dia asyek tgk jek kita mkn mcm2..' and sy bls balik 'actually normal jek baby tgk kita mkn mcm dia lapar, pdahal dia tgk tu sbb dia rasa aktiviti mngunyh makann tu sgt mnyeronokkan utk dia, bukan lapa.. apelah nenek ni suap sy makanan manis pulakk' pastu neneknya sengih2 jela.. benda tu x stop kat situ, mmg akan berulng setiap hari, sy pun ckap benda sama setiap hari kat neneknya..🤣 cara sy nak elakkan, sy akan bawak baby lari ke bilik ke, or time nenek dia makan, sy bagi anak sy mkn nestum or bubur supaya nenek dia nampak anak sy dh mkn dan kenyang.. mmg xboleh elak prkara tu slagi kita duduk dgn org tua, tapi sy cuba sgka baik jelah dan sentiasa prhatikan anak sy di tgn neneknya time x makan jek..hahaaa... 😆 oh ya, kdg2 sy tipu jugak, ( time tu kerap baby kena suap kek diam2, sy nampak) bila bby berak, sy tnye mak ade suap baby apa2 ke? dia berak keras ni, sian dia.. (walhal berak cair jek🤣) biasa kek2 coklat ni boleh buat baby sembelit.. sejak tu nenek dia dh x suap kek coklat, suap plak menda lain..😅 jenuhhh...

Aduh sis rasanya semua moms pon alami benda sama, if dgn mak sndri mudah, tp bila masok bab mil ni mmg payah le nak ckp, Mil pon selalu sgt bg bby sy mkn apa yg kami mkn smpai naik stress, so cara mudah bg suruh suami je tegur, sb tu mak dia So tak de la dia nak terasa sgt kan kalau anak sndri yg tegur

bgtau trus trang...mak dan inlaw2 skalian, sya nk ank sya mkn makanan baby sja...jagalah hati sis dlu

Stress dpt in law gini. Nsb baik in law jenis tnya dlu. 😂 Kalau idak aku mgamuk.