Baby 5 bulan belum pandai meniarap sendiri.

Hi semua, bby sy baru 5 bulan, everyday buat tummy time.. kepala nampak dh tegak, duduk pon xdk dh nk goyang sgt. Cumanya sy risau, bby still tak pandai pusing sendiri untuk meniarap kalau dah sampai 6 bulan nnt 🥲

2 Balas

Baby saya pun lambat meniarap sebelum ni. Salah saya juga sebab jarang buat tummy time. Asyik biar dia melentang ja biar dia usaha sendiri. Jadi bila tengok dia lambat boleh meniarap baru saya start buat tummy time kerap sikit. Saya bantu dia sikit sikit mula tu tolak badan dia dari tepi supaya dia terbiasa, tau dia boleh alihkan badan. Tak lama lepas tu tengok dia boleh meniarap sendiri. Sekarang dah setahun lebih dah boleh berjalan dah. Jangan putus asa ya. Ok dah tu atleast sis tak lupa buat tummy time. Macam saya lambat buat but alhamdulillah dia boleh juga meniarap bila kerap buat tummy time. Terus buat tummy time + letak something macam mainan ke yang boleh tarik minat anak untuk nak ke arah benda tu. Nanti dia akan usaha untuk alih badan dia.

kena ajar baby meniarap.. bley tgk kt ig/utube/tiktok.. mula2 ajar baby mngiring dlu.. tunjuk kn baby mainan utk tarik perhatian baby ke kiri/kanan.. pastu bantu baby meniarap.. kne bykkn latihan, nant baby pandai la..