Anak Bercakap

Hi semua.. anak saya dh setahun 4 bulan belum ada perkataan brmkna lagi. Tapi ada sebut dah dah dah.. tapi saya cnfius tu boleh dikategorikn sbgai perkataan bermakna ke? Ibu ayah susu pon belum sebut lg. Susah hati ibu nya 🥲

9 Balas

kalau awak bg instruction baby awak mudah paham tak? byk berkomunikasi dgn baby awak.. jgn guna bahasa asing.. macam susu sebut cucu.. dan elakkan kan awak cmpur 2bahasa.. english n bm dlm stu masa.. if nk ckp english..then english saja.. xlama lg inn shaa allah baby awak boleh cakap.. nnt mesti xlarat layan.. slow2 okay.. jgn pksa baby☺️.. sy buat mcm tu alhamdulillah, baby sy boleh sebut patah perkataan.. baby sy setahun 5bulan xde la sampai satu sentences penuh dia ckp.. dia akan nak, mama, tok, sakit..dan dia paham apa yg sy cakap..

kena banyak bermain dgn dia.. banyak komunikasi dgn dia.. banykakkan beli mainan baru yg merangsamg dia untuk fkir dan bertanya.. tapi parents kena main sama2, bukan bia dia main sorang..sambil main tu berckap je dgn dia.. ank sy 18m xde perkataan bermakna, sy buat cmnie dlm 1-2days bnyk wordings baru n sy seronok dgr.. cuba lahh, seminggu tu fokus dgn anak saje tnpa greenscreen.. insyaAllahh..

sy sebelum ni kerja taska. ada parent risau anak dia dah setahun lebih masih tak perkataan bermakna lagi , tapi bila kerap communicate dgn anak² lama akan mahir bercakap . xlama tu , mulut tak habis pot pet bercakap . hehe

Hai mommy. Saya pernah tengok perkongsian therapist bab kemahiran anak bercakap. Mungkin ada masalah sensory anak. Bila anak makan atau pegang barang ada masalah tak? Kalau mommy ada kemampuan cuba bawa anak jumpa speech therapy

2y ago

Alhamdulillah. Cuba mommy bagi anak tiup wisel, tiup belon. Cuba banyak kali. Macam saya bagitahu tadi mommy boleh refer kat nurse di kk ada keperluan atau tak untuk refer ke speech therapy.

blh ulang2 word..esp klau tgk bird..cat..or word y pendek.blh sambil nyanyi.bile main2 ngn bb biar eye contact n die tgk lip kite sebut.insyaAllah nnt blh la tu.klau bb suke book pn tunjuk picture2

ank sy setahun 6 bln baru pandai buat bunyi harimau😂. skrng dia dlm fasa belajar bercakap. tiap kli sy nyanyikan lagu kesukaan dia. mesti dia tgk gerak bibir sy.

Stiap prkmbgn bby xsama sis... Ank kita prlukn msa utk mmbsr. Bg dia masa jgn rush2

Kerap bawa dia bercakap nnt dia ikut la tu heheh

kerapkan bercakap dgn dia