Anak Demam

Hi semua , anak saya dah 8bulan , skrg tengah fasa tumbuh gigi . Anak saya demam . Apa yang boleh saya buat selain bagi ubat demam dan letak coolfever . Saya risau . Suhu 38.3 .

5 Balas

suami pernah dapat tips daripada seorang ustaz.. ustaz tu cakap kalau anak demam buka baju seluar pakaikan pampers je kat anak lepas tu suami pun sama kena buka baju ambik anak letak atas badan suami . inshaAllah suhu badan anak turun akan pindah ke ayah nya. Kitorang buat mcm ustaz ckap alhamdulillah setiap kali anak demam buat mcm tu je anak sembuh suhu badan turun, ayah demam takpe asalkan anak dah okay semua lega rasa..

pantau suhu dia selalu.. kalau panas sgt kerapkan lap2 satu badan dia dgn kain basah .. kalau boleh takyah pkai baju , biar pkai pampers je . kalau nk pkai baju baju yg nipis2 je .. sbb nnti haba terperangkap kt bdn . selain tu klau susu badan kerapkan menyusu , mkn pun klau boleh biar dia mkn wlaupun skit n air masak bg juga

kerapkan lap lipatan2 badan anak..air lemon pun elok..klau xde blh guna air asam jawa.sy spare mandian lemon Tasneem kt umh klau ank demam

Mandikan anak dengan rendaman lemon suam & bunga cengkih. Kalau takda, boleh jelum dengan air asam jawa sekerap mungkin atau bedak sejuk.

hmm samalah, skrg tgh nangis2 sbb tak boleh tidur 😭😭