Ape saya perlu buat seterusnya?

Semalam saya try pregnancy test jenama lain, keluar double line cuma samar. Hari ni saya cuba lagi dengan pregnancy test clearblue, dan keluar keputusan macam ni. Apa saya perlu buat selanjutnya?#bantujawab #firs1stimemom

Ape saya perlu buat seterusnya?
19 Balas

Congratulations! 2-3 weeks on Clearblue means you are 4-5 weeks in pregnancy. Dah plan nak buka buku kat mana? Nak buka kat KK, dah boleh call sekarang untuk dapatkan tarikh temujanji. Nak buka kat klinik/hospital swasta pun sama. Dah boleh book appointment untuk buka buku. In a mean time, makan folic acid. Alert dengan tanda2 abnormal seperti spotting/bleeding, severe cramping. Jika ada, tak perlu tunggu tarikh appointment. Boleh terus ke klinik.

kalau sy, sy akan ke klinik utk buat confirmation pregnancy tp waktu ni mgkn doc akan kata cuma nmpk rahim membengkak samada nk period atau nk pregnant if time dia scan tu blm nmpk kantung. tp kalau takde apa² spotting or pendarahan abnormal blh je gi dlm masa kandungan 8 minggu. time ni insyaAllah heartbeat baby pun dh ada

folic acid teruskan makan, terus aktif mcm biasa, makan kena betul2 jaga biar cukup nutrisi sbb bkn penting utk tumbesaran janin je tp pola makan anak nanti dia besar. if puan nk buka buku kat kk bila dah tahu pregnant ni boleh je terus call kkia berdekatan bagitahu. nanti dapat tarikh utk buka buku pink

better p scan kt swasta dlu bru pegi kk bwak yg kita scan tu,klau pegi kk dlu nty diorg sruh cek upt jump dktr scan pastu amek tarikh bkk buku .jd kt kk lmbt sikit sbb nk kna tunggu gilirab jump dktr biasa,bkn dktr klnk ibu ank..tp tmpt awk xtawu la klau xsama kn ,,blh ja col kk dlu

Saya pernah gugur setahun yg lepas,bolehkah saya membuat kerja2 harian rumah spt menyapu&mengemop lantai?Satu lagi soalan vitamin apa yg sesuai diamalkan selain asid folik sepanjang tempoh kehamilan..Mohon bantuan bagi sapa2 yg ada pengalaman pregnant bantu saya..Tq❤️ #mohonbantuan

3w ago

Kurangkan dan hadkan aktiviti rumah sis. Sis kena rehat secukupnya. Banyakkan buah dan sayuran hijau. Boleh amalkan diet suku separuh

wahh tahniah,nnti boleh buka buku pink kt kk if dh 9weeks bergantung pda kk kswasan sis ada yg kena appoiment,nnti pegi scan kt klinik swasta dulu utk confirmkan berapa week n confirm kan pregnancy

first sis kene ingat last bila start period. second sis pergi klinik scan. dah buat scan tu sis boleh call KK nk buat appointment bukak buku pink. continue makan folid acid 🤗

Maaf tanya kalau macam ni pragnant ke? Yang sya risau ada keluar tompok darah coklat dah 3,4 hri.. tompok yg sikit.. sya ttc 7thn.. sbb sya ad loya.. delay period dah 7hri

First pergi scan dekat klinik swasta ….. then nanti walkin je KK yg paling dekat dengan rumah utk bukak buku pink ….. jga elok2 ye❤️ congratulations