Bukaan jalan

Semalam pergi PAC, dr cek dah buka 1cm..selalunya utk bukaan seterusnya ambil masa berapa lama $ ##bantusharing #pleasehelp #firsttimemom #firsttimemom #advicepls #firstmom #firstbaby #ingintahu

18 Balas

Pengalaman sy 1cm ke 2cm sy dekat 12 jam gak. Sy lmbt sbb 1st baby. Sy kena thn wad ms 1cm tu sbb contaction sy kuat tp bukaan kecil. De yg saing sy dtg PAC, doktor suh blk dulu wpun anak ke-3 dh x silap sy. 3cm nk 4cm sebelum tolak labour room tu de dlm seharian. 4cm ke 5 cm lak dr jam 11 pg sampai 5 ptg. 5cm ke 7cm dlm sejam mcm tu. 7cm dh gase nk teran tp xde rezeki normal. Kena emergency czer sbb pakar seluk gase kepala baby mendongak. Dh la ms tolak labour room dr wad air ketuban sy dh kering. Jantung baby n sy dh lemah. Sy try normal dkt sejam sebelum pakar buat keputusan kena czer.

pengalaman sy anak 1st, 1cm -2cm ambik masa 3hari. 2cm-3cm 1hari. 3cm-4cm 1hari. 4cm-6cm start 5/9/22 8pg-7mlm. 6cm-10cm 7mlm -10mlm. masa 6cm tu mmg sy dah takboleh bjalan langsung. tp bukaan lambat. tapi atas individu sis. setiap ibuengandung memg takkan sama. walaupun antara pengalaman mngandung kita dgn ahli2 keluarga yg sedarah daging dgn kita. contoh nya mak kita.

xsama setiap org. sy dulu sakit dah 5minit sekali pegi PAC jam 12 malam tp bukaan baru 1cm. doc ckp balik dulu sbb dari 1cm nak ke 3cm(warded) mkn masa 2 3 hari. otw balik menangis sy sbb fikir mati la mcm mna nk tahan sakit yg 5minit sekali selama berhari2.... dah sampai rumah subuh tu pecah ketuban. pegi balik PAC. masa tu dh 3cm..4cm terus masuk labour room

Bergantung pada rezeki masing² sis. Sy 3 hari contraction even 9 bulan pregnant sy banyak bergerak n aktif. Pengalaman sy hari pertama contraction baru 1cm, hari kedua contraction 2cm, hari ketiga contraction, alhamdulillah dah buka 4cm n terus masuk ke LR... tapi dalam LR sy kena layan contraction lebih kurang 5 jam lagi sebelum selamat bersalin.

depends . lain org lain pengalaman .. saya anak sulung kejap ja sakit contraction n bukaan pun cepat sbb saya buat senaman jamumall , jalan keliling ward .. alhamdullillah dipermudahkan .. n satu lagi baca doa nabi yunus .. semoga dipermudahkan sis

depend jugak sis .. ada yg x lama ada yg lama .. kalau sis jenis aktif , turun naik tangga jalan2 tu mungkin cepat bukaan nya tu pon depend jugak .. ada yg buat mcmtu siap buat jalan itik tapi still bukaan stay je .. so jawapan nya depend😂

Dia depends orang sis. Mcm sy dri 1cm ke fully dillate tu dlam 12jam je. Ada orang berhari n berminggu. Kena alert badan sendiri if dah ada tnda terus ke hospital

lain org lain pengalamannya sis. apa pun cuba lah utk follow mana2 tips utk cepatkan bukaan. insyaAllah semoga dipermudahkan.

Depends jugak puan, setiap org lain2. Mcm sy, masuk PAC pkul 2pm dah 4cm. Ptg kul 6pm dah fully dilated, 6.20pm baby kluar.

depend awak. setiap org mmg tak sama. ada je yg lama. dn ada je yg kejap.