Bayi mendongak

Semalam buat check up doktor cakap bayi mendongak. Kandungan dah 37 minggu 6 hari.esok 38 minggu.boleh ke bersalin secara normal atau kne operate.ada cara x yg betulkan bayi jgn mendongak.

4 Balas

bayi dongak means kepala dia x dlm posisi tunduk kan? normal baby dia akn dlm keadaan tunduk so senang masuk laluan pelvik utk bersalin. macam saya baby tegak. so skg dh 39weeks 2days xtaula dh masuk laluan ke belum 😂 last cek up xmasuk lg laluan pelvik sbb position kepala dia agak tegak. itu doktor yg explain kt sy. setahu sy if xjugk masuk laluan tp kepala bby dh kat bawah, dia bole labor normal, induce tp nti dia forcep

Sama macam saya,kepala baby dh dekat bawah tp posisi mendongak,rabu ni kena induce. Boleh bersalin normal tp ada posibility juga utk czer

Sama la dengan saya. Terasa risau pula.. ada apa-apa cara nak buat dia dalam posisi sujud ke?

Emm, sorry, first time dengar. Doc tak advise apa apa?