period selepas bersalin

Semalam bersama suami first time lepas bersalin. Pagi ni tengok keluar darah. Period ke luka eh. Sebab pedih2. Hari ni hari pantang ke 55. Sebelum2 ni dah kering dah darah.

4 Balas

Pantang 100 hari hanya lah adat pantang melayu. 60hari tu ialah tempoh max nifas mengikut mazhab syafie. Tapi yg penting, kalau yakin dah kering nifas dah, boleh je on sexual intercourse. Maybe sis period lah kot, kalau tak breastfeed baby mmg period keluar awal

4y ago

Anyway thanks. Ramainya cakap kena pantang 100 hari. Islam takda cakap macam tu pun✌

setahu saya, kena tunggu darah nifas habis, selepas 60hari ... lepastu baru dikira period... maaf kalau salah...

bukan ke pantang bersama suami 100 hari ke ?

4y ago

ohh .. macam tu .. tq info sis 🥰