SCAN BABY Perlu ke

Selepas check up, perlu ke nak datang ke clinic lagi untuk saja2 check baby ok atau tak? Tapi berapa kali ye, seminggu sekali ke, 2 minggu sekali or sebulan sekali ke macammana? Minta pandangan. Sorry taktahu and excited pula sebab baby first. #firstbaby #firstmom

16 Balas

saya sekarang dah masuk 18weeks, baru 3 kali scan kat swasta. First masa 6weeks nak tengok kantung dalam rahim ke tak, then 9weeks sebab nak gambar scan latest nak bawak gi kk buka buku pink, pastu masa 17weeks nak confirm baby ok ke tak sebab saya puasa kan. Nanti nak tunggu 22weeks pulak untuk detailed scan. Ikut keperluan dan kemampuan masing² 😊

Tak ada masalah kalau sis nak check di klinik lain. Cuma doktor saya pesan ultrasound kena gap 7 hari. Maksudnya kalau dah scan harini, kena jarakkan sekurangnya 7 hari baru boleh scan lain. Saya masa mula² scan 2 minggu sekali sebab nak check tumbesaran baby dalam kantung. Harap membantu 😊

2y ago

Bila dapat scan banyak kali rasa lega and senang hati pun ye kan, sebab dapat tahu baby ok ke tak. Hihihi

Cukup hanya scan dekat kk bila appt. Tu Kalau momy check up di kk lah.. sebab dkt kk pon taksetiap aptt dr akan scan melainkan momy ada masalah lain cth seperti ada mslah dgn baby atau momy ada cyst

sya buka buku di klinik swasta. setiap bln kena scan.bila dh masuk 30 minggu kandungan, kena scan 2 minggu skali, skrng dh 34 minggu. detail scan sya bt masa 24 minggu, alhamdulillah, semua ok

2y ago

Bila scan banyak kali macamni rasa puas hati and lega juga kan dapat tguk baby ok ke tak Hehee Alhamdulillah sis semuga dipermudahkan hari bersalin nanti 😍

Biasa kalau kerajaan dokter akan scan baby masa 1st daftar then week 20, week 28, week 34/36. Itu apa yang kerajaan sarankan. Nak nampak jantina start atas week 20.

Kalau x de komplikasi dan ada duit lebih sebulan sekali okay, klu mcm saya masalah spotting berpanjangan , akan scan setiap dua minggu.

2y ago

Semoga dipermudahkan urusan sis.. InshaAllah

takde apa apa masalah pon nak scan duit kita.... janji rase tenang dan puas hati tengok bby....

2y ago

Setuju 😍

Saya scan sebulan sekali. Kadang sebulan 2 kali. Tgk pada keadaan diri sendiri. 😅

yg perlunya at least sebulan sekali. kalau saja nak check tu ikut poket sendiri ☺️

2y ago

Hehee faham sis. Tq

maaf ibu2 semua sy nk bertanya normal ke klu scan bby 6 week nmpk kntung sahaja

2y ago

alhamdulillah...trima kasih ibu2 mnjawab soalan sy. risau sbb pnh ada sejarah keguguran 2018...selepas 2018 keguguran baru 2022 Allah bg lagi. doakan sy ye ibu2...lme sy menanti.