Nak Tanya drah nifas keluar berapa lama ye..sy bru 30 hri brpntang tpi bnyk sngt kluar drah

Selepas Bersalin

12 Balas

Secara ringkas: Minimum - sedetik Maksimum - 60 hari Kebiasaan - 40 hari Saya kongsi 2 artikel penting untuk kita faham tentang nifas, istihadah dan haid: https://www.muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/4909-al-kafi-1815-hukum-darah-nifas-yang-keluar-melebihi-tempoh-60-hari https://muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/876-al-kafi-608-darah-nifas-berhenti-selama-15-hari

nifas biasanya 60 Hari..Sy prnh mcm nie..n bila tnya ustaz ustazah dorng kata klu lpas 60 Hari still ada dikira drah haid..kdng2 darah x kluar hbis..if nk bg drah kluar hbis kna mengurut n bertungku..tapi pngalamn Sy czer just smnggu lpastu trus kering walaupun mengurut n bertungku

4mo ago

jika btol2 yakin bleh trus solat..mcm Sy lpas hbis n cmfrm xda mmg Sy trus solat tapi ddk atas kerusi la..parut dlm 2 mnggu msa tu alhamdulillah dh kering Dan ok..

plg lma 60hr . drh sy plg byk wktu sminggu pertamaa lps brslin .. 28/10 - hjg bln 11 klr drh, then stop 1week, after that sambung lg klr drh 1week. then bru brhenti smpai skg.. drh tu x byk x jgk sikit.

sampai 60 hari darah nifas dan makin lama patut slow2 berkurangan. klu tiba2 ada bau busuk, banyak darah ketul2 kena trus jmpa dr…

maksud darah yg keluar banyak tu macam mana? penuh pad setiap masa ke? sis ada berurut, bertungku tak dalam tempoh berpantang?

max 60hari. tp kalau in between tu darah stop dlm masa 14hari, darah yg kluar lpstu dikira period.

saya tu hari 2minggu lebih je terus berhenti, lps berhenti terus dtg bulan pulak😅

Saya sebulan lebih almost 2m dah fully stop, tu pun hujung2 sikit2 berekor je.

Max 60days. Kalau lebih mungkin kena chrck takut penyakit

maksimum nifas 60 hari dlm islam..