Bengkung selepas bersalin

selepas bersalin mana lagi elok untuk bentuk bdn balik, mudah pakai kemas dan selesa pakai bengkung cakuk, bengkung tali atau yg pelekat2 tu?

12 Balas

Saya pakai bengkung kain macam ni. Memang selesa. Bila pakai bengkung macam ni rasa perut yang menggeleber tu dipaut kemas oleh bengkung kain ni. Cuma cara pemakaian dia agak leceh sikit sebab ambil masa sikit untuk balut pada badan. Tapi hasilnya memang sangat puas hati sebab sy dah amalkan bengkung macam ni dari bersalin anak pertama. Sekarang dah bersalin yg kedua pula.

4y ago

Takda brand pon. Beli kain 10meter. Lps tu jahit tepi untuk buat kain bengkung

Kalau nak best bengkung orang dulu2 yg lilit2 bertali tu selesa sangat.Anak pertama guna bengkung tu.best sangat.masa tu mak larat lagi nak tolong2..anak ke2 guna bengkung zip zap.xberapa nak best.sebab xde orang nak tolong lilit dah.suami xpandai 😂😂

sy kene pakai bengkung lama mak.. panjang berjela2 😅.. penah saje2 try dulu.. sedap pakai sb mmg ketat betul ditarik ikat kat tingkap.. cuma berpusing2 la time nk pakai 🤣

4y ago

Kita serupa. 😁. Berpusing2 nak pakai setiap hari masa dalam pantang. Kadang2 ikat dekat tingkap, kadang2 ikat dekat tombol pintu pun jadi😂..tapi memang sedap pakai..jalan pun catwalk je hari2.

Bekung tali is better...sy lepas czer smggu pkai..tp kne pkai agak2 n rs ..memula jgn ketat sgt..dh msuk bulan kedua..ketiga..br leh ketatkan...bgus sbnrnye pkai tali...

For me, ill prefer bekung bertali2.. till now masih pakai.. Alhamdullilah, bentuk badan kembali ramping.. tapi ye laa, mcm leceh sikit..

My mom sruh beli yg bertali sbb lagi ketat lagi bagus perut pn tk londeh lps brpantang nnti👍

Prefer tali.. Sy ambil yg bertali n ada zip kat tepi biar senang nak buka kalau nk ke tndas

Jap nak tanya... Kalau pakai yang bertali ni... Cemana korang nk pg toilet.. Ce citer sket... Hee

4y ago

Oooo... Fuh mencabar juga ni.. Kena fikir Betul2 ni nak beli yang jenis mcmana ni... Thanks korang

Prefer tali. Rasa selesa & puas hati pakai.. Tak kisah la orang nak kata kolot / leceh

4y ago

Mase pantang mmg kene pki ke ? ☹️ untuk kempis ke .. ke ade sbb2 lain .. mf xthuu

Lps bsalin ja trus boleh pkai bengkung x? Maaf xtahu heehe..