Jom cadangkan menu memasak anda!

Hi selamat petang semua😘 Dah tahu ke nak masak menu apa malam ni?🤔 Jom cadangkan menu apa yang sedap menggunakan bahan di bawah ni😋 Sedapnya kalau buat sambal terung atas dia letak ni garing-garing kan🤤 Jangan lupa komen menu anda dengan #masakwithTAP

Jom cadangkan menu memasak anda!
124 Balas

SAMBAL TEMPOYAK BILIS GORENG Bahan bahan: 2 genggam ikan bilis- dibersihkan 2 batang serai - dititik 1 senduk tempoyak  1 sudu besar gula Sedikit minyak masak Garam Bahan kisar: 8 -10 tangkai cili kering Sedikit cili padi - iku pedas disukai 3 labu bawang besar  3 ulas bawang putih  1/2 inci kunyit hidup - boleh guna serbuk kunyit Cara cara: Gorengkan seketika ikan bilis, angkat dan ketepikan. Tumis semua bahan kisar dan serai hingga wangi dan garing. Masukkan tempoyak, kacau sebati. Tambah sedikit air dan kacau hingga pekat. Perasa garam dan gula dan akhir sekali masukkan bilis yg telah digoreng tadi, kacau sebati.  TUTUP API DAN ENJOY ❤️ SOURCE : AZIE KITCHEN

4y ago

Sedapnya ikan Bilis dengan tempoyak🤤

Husben sy suke buat ikan bilis gorg black pepper tuk sy..hehe bahan ikan bilis Kentang Bwg holland Blck pepper yg dh d blend halus Kicap manis 1st goreng garing2 ikan bilis ( ketepikan)...l kmdian goreng bwg holland garing2 juge...kmdian goreng kentang garing2 juga (goreng kentng dgn tepung jagung tuk crispy) kmdian lepas dh siap goreng smua ni cmpur smuanya kmdian msukkn kicap manis dan msukkn blckpepper-agak2..(pedas blckpepper ikut pedas yg kita suke..msk ni lebih kurang mcm lauk gorg kicap tp version ikan bilis garing....)... Kmdian dh msk tutp api dan siap! Dh boleh mkn dgn nsi pns...sedap...nti tmbh byk kali..hehe..😂😂✌ #masakwithTAP

4y ago

Ni menu baru ni! 😍 Petai masak apa pon sedap 🤭 boleh kongsikan gambar sekali ada & #masakwithTAP ya bila komen😉

Buat sambal totok ikan bilis 😁😁 Layan dgn nasi panas²...😋😋 Ikan bilis -segeggam Cabai kmpung - segeggam Bawang kecil -2bijik Maggi Cukup Rasa/Knorr Pasti Sedap (Serbuk perasa sikit) Tumbuk lak pakai lesung batu..sdap 🤣🤣🤣🤣

4y ago

Oh sambal ikan Bilis yang ditumbuk ni nama dia sambal totok ikan Bilis ya? Ni memang sedap ni😋🤤

menu ringkas dn sentiasa bertambah ikan bilis goreng garing..ptg bawang besar dn cili api byk skit..goreng cmpurkan dgn ikan bilis perghh suami lalu pun xnampak die dh😂

sambal ikan bilis goreng ranggup2, sambal ikan bilis petai, ikan bilis masak tempoyak, ikan bilis goreng campur bawang cili.. sedapnyaaaa

ikan bilis goreng dgn bawang besar dipotong dadu dan cili padi pastu letak kicap,makn dgn nasi panas2 n telur dadar...perghhh sedapnya

-ikan bilis goreng tumis dengan cili padi bawang besar bawang putih. 🤤 -sambal ikan bilis goreng -sambal took -Ikan bilis berlado

cekodok ikan bilis sambal tempe ltk kcg ltk ikn bilis smbal kentang bilis sedapp nyee lahaiii..😋😋😋 #masakwithTAP

sy suka mkn ikan bilis + petai smbal cili padi.. itu shj sy suka..lain dri itu ikn bilis msk ape2 xske.huhu

saya goreng garing dan jadikan perencah untuk sup tepung. tambah sikit cendawan chitake dengan daun pucuk manis

4y ago

Sup tepung macam mana tu ya tuan? Macam sedap je tak pernah try lagi ni😋