Speech Delay

Selalu tengok dekat Tiktok orang share anak speech delay atau tak. Tapi kalu 1 tahun 6 bulan, perkataan nya masih pelat, cuba sebut nanak, no, tu tu tu, abah, and ikut segala perkataan yg kita cakap. Hari hari sebagai seorang Ibu, I sentiasa berbual dengan anak I. Cuba guna satu bahasa juga untuk anak supaya anak tak mudah keliru dengan pertuturan dan dwi-bahasa.

1 Balas

Should be okay. Cuma by 2 years dia dah kena pandai sebut at least 1 ayat. Contoh “mama, nak makan”. Anak i 1y4m pon memang kuat ajuk apa orang cakap, pelat tu kurang, tapi belum ada ayat lagi dalam sebutan dia. Hari2 memang borak dengan dia, hopefully dapatlah dia buat ayat sebelum 2 tahun