Let down reflex

Hi. Selalu kita rasa macam ada elektrik atau LDR tiap kali baby menyusu kan, pernah tak tgh ddk atau buat kerja tetiba LDR ni dtg. Biasa kalau LDR ni dtg, mesti baby tgh lapar, tak lama lepastu baby nangis, ada yg alami juga tak? Lagi satuu kalau breast tgh full tp baby tak nak df, mommy buat apa? Perah ka? Sebab tak selesa breast kerap full. Kadang paksa baby minum, smp overfeed.

2 Balas

dulu sy masa dlm pantang kerap betul kebasnya. full Susu. breast bengkak berat. lgipun bby kt nicu. ldr ni 3 jam skali dia dtg. Sama time bby minum kt NICU. so sy Pam je. Pam pun mmg 3 jam skali. kalau sy lewat Pam contoh keluar g jalan ke apa, xbawak Pam mmg sakit. kalau tak dlm kreta ke kt mana pun ,ngam 3 jam skali sy Pam clearkan. ye Sama. dulu pun smpai bby overfeed. ni pun dah nak stahun setengah Masih Ada ldr ni. cuma tak sekebas full mcm dulu. tp feel Tu tetap Ada.. sis pam je kalau bby dah kenyang.

7mo ago

Kalau takde pam, marmet pun okay kan sis. Terima kasih

LDR ni bukan sebab baby lapar dia. mmg jadi sendiri. sebab susu dlm fasa nak sesuai kan diri ikot demand baby minum😅. tak pernah lagi sy dengar lactation counselor cakap LDR terjadi sbb baby kita lapar awak boleh perah guna tangan / pump dear. jangan paksa baby if belom sampai masa baby minum dear. usia baby awak?

7mo ago

@fatin : a'ah tauu, cuma perasan kalau demand 1@2 jam baby dpt hildmilk lebih. Kalau 2@3 jam foremilk tu byk, so perah dulu sikit kan supaya baby dpt hildmilk secukup nya. Betul tak?