38 week 5 days , ada tips tak nak buat bukaan cepat bersalin ?

Selain bersenam ,selain minum air selusuh ,selain mkn telur mentah @ minyak kelapa dara . Ada tak tip² lain ? Kalau lepas 40 week cm mana ya ?

5 Balas

Biasanya kalau lepas 40w, doc akan scan utk tgk keadaan baby. kalau tak ada masalah apa² doc akn bagi tempoh lagi 6 hari dan bagi tarikh utk masuk wad. Tips untuk bukaan, kerap bersama suami, buat senaman squat, banyakkan berjalan. Dan buat semua tu jangan sampai memaksa ye, bukan apa takut nanti bila terlampau nak bukaan sampai baby kat dalam stress. Buat ikut kemampuan dan banyakkan berdoa, moga Allah permudahkan bersalin.

Kerap bjalan. Smpai due date perlu ke hsptl, nurse/dktr akn check laluan dsb, klu xde apa2 dktr bg extend 7hari. If tak ada juga, possibly induce. Moga urusan sis dipermudahkan.

my mom pesan jangan minum air selusuh... sakit je nnti jln tak bukak

Amalkan ayat yg ats.. Tp kne yakin

kegel exercise