kurang selera makan

hi, sekarang saya dah masuk 8 minggu. start 7 minggu haritu selera sudah makin berkurang. rasa nak sgt makan banyak2 tp bila mkn sikit auto rasa tk boleh masuk dah rasa tersekat je..lepas makan mesti kena ambil asam sbb mual. susu kambing yg beli masa 5 weeks tu pun dah tak boleh minum. ada sesiapa yg share benda sama mcm saya sekarang? #firsttimemom #firstbaby

5 Balas

ya Allah, saya dari week 6 sampai skg week 12 masi survive dgn bdan berangin, sendawa tak henti2 ( especially malam), perut lapar tp tak tau mkn apa yg ble lalu, tekak bole terima , smpai ke perut , rasa nak muntah balik .tips yg dr pesan, mkn stiap 15 min, dlm portion yg sikit, cth segenggam mcm tu . try jgn lwat mkn waktu pagi, sbb tu yg buat bdn cpat berangin Dan berlarutan smpai seharian🥹 make sure kena isi perut every 15 mins , biskut ke, roti ke , apa2 je . hehe

try mkn dlm portion yg sikit tp kerap...jnji makan....nnti perut msuk angin...time ms 1st trimester ni kena paksa makan..sbb bby baru nk build..nk xnk kena kuatkn smgt tuk bby bg bby build dgn sihat dan sempurna...mg dpmudahkan segalanya amiin

first trimester tu sy tak selera nasi so tiap kali rasa lapar just makan buah-buahan dan protein. ataupun awk blend buah2an dan minum dalam bentuk shake

sy first trimester berat drop. selera kurang. tpi paksa je telan. skrg dah second trimester makan je plak keje

kene paksa juga makan