Scan 7 weeks or 8 weeks?

Sekarang ni saya dh masuk 5 weeks. selalunya 7 weeks dh bole scan, ada sesiapa pernah scan lambat tk? 8 weeks bru pegi scan #ingintahu #firstbaby

19 Balas

sy penah, bukak buku 11 week kat kk, scan pada 12 week.. sy dgn confident dtg2 buat buku tnpa apa² confirmation😂 dh la ank first.. nurse pun usik, "xrasa nk scan ke? biasa org excited scan baby apalagi ank first".. tahu preggy dri upt test, sy jawab jela takut, padahal mmg nk surprise diri sendiri tgk baby sekali heartbeat.. tu biar lama².. bila dh scan, masya allah.. terharu dpt dgr heartbeat kuat, berkelip lak tu n baby tendang².. sweet memories🥰

Takda masalah pun sis nak scan 5 minggu ke 6 minggu ke 7 minggu ke. Pergi je 🤗. Cuma kalau pergi sebelum 8 minggu memang kebanyakan hanya akan nampak kantung saja. Macam saya dulu mula-mula scan nak sahkan kandungan masa usia 6 minggu. Baru nampak kantung saja doc cakap. Pergi balik 8 minggu baru nampk heartbeat dia dah nampak janin dah masa tu. 😄

7 weeks maybe masih nampak sac . Takpa pergi lewat pun 8 weeks tu pun bergantung individu akan ada yg nampak janin & heartbeat dan akan ada baru janin saja , 8-12 weeks waktu sesuai buka buku . Lepas scan 8 weeks confirmation , boleh terus buka buku . Bergantung kk sis , ada kena appt . Ada tak perlu , walkin terus .

lg lmbt lg bagus saye ni vebai 6-7w saye scan 5x 9w saye scan 2x 😂😂 https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat

2y ago

sy try mau msuk tp knp xdpt sis 😌

sye scan klinik swasta 8w. scan dkt kk 9w. nasihat sye, sblm pg scan call klinik dlu. kdg² dorg x terima scan 7w. sbb still kecik n xde heartbeat lgi. jdi utk elakkan mommy scan 2 3 kali, better call klinik yg berdekatan dulu.

2y ago

boleh je tunggu smpai 8-9w kalau nak dgr heartbeat skli.

Dulu sy pegi scan 7w lebih sbb nk double confirm betul ke pregnant sbb takut buat aktivit lasak, alhamdulillah dpt dgr heartbeats baby tp doc ckp lagi elok scan 9-10w sbb kdg 7w ada yg tk dpt dgr heartbeats lagi

Saya scan lambat 10 weeks sebab nak terus dengar heartbeat baby. Tapi buka buku pink dekat kk on 8 weeks jadi dari situ dah check perut and sahkan pregnancy.

2y ago

Cramp perut tu normal awal preggy. Cramp tanda rahim nak membesar. Banyakkan minum air dan jangan buat kerja berat. Tak normal kalau cramp teruk dan sakit macam senggugut. Kalau sakit kena refer hospital terus.

sy scan 9weeks. 9weeks sy dh blh nmpk jantung n baby skali. sy prefer scan lewat sikit. kalau awal2 ade org akan nampak awaal ade org lambat nampak ..

Sy scan 4 week.. Sbb nak confirmkan kehamilan.. Dah confirm hamil.. Advice dari doc scan week 8 sbb baru nampak heart beat baby..

Rasanya 8 weeks di kk just nice utk lihat baby dan degupan jantung. Saya ke klinik swasta 6w ada nampak/dengar heart beat sudah