3 hari lepas sy bengkak susu hingga berketul2 ketiak.

Sekarang bengkak susu sudah hilang tapi ketualan pada ketiak masih berketul. Ada ibu pernah jadi macam ni? Akan hilang? Sy risau jd benda lain

9 Balas

sama dgn saya sis..memang sakit sgt bengkak susu tu..saya ambik pakej pantang 21 hari ,so,confinement lady saya urut breast tu mula2 sakit pastu lama2 surut..tapi baru2 ni ada ketulan,so,confinement lady saya soh gi check..so,saya gi check kt private hospital ,before jmpe doctor specialist,buat ultrasound..sblh kiri breast ada ketulan mcm guli..tapi suspect mungkin kelenjar susu bengkak..tapi doctor specialist advise soh repeat ultrasound bln 11 ni..pd masa yg sama,saya kne mkn tab augmentin 625 mg 2x sehari..nasihat saya,better gi urut dan jmpe doktor..tapi kne selalu breast feed baby ngn pump susu

tuam mama susu tu. kalau saya saya tuam guna air panas. caranya: isi air panas dalam botol (saya guna botol kecil tupperware tu). jgn oanas melampau, panas yang boleh di pegang tu. pastu letak botol tu ditempat berketul tu. lepas tuam, akan hilang ketul2 tu. mama urut breast tu ya. marmet atau pump susu utk keluarkan susu tu

kalau saya, saya tuan dgn air panas. isi air oanas dalam botol dan tuam.m d tempat ketul2 tu. lepas dah hilang ketul2 tu, saya urut dan mermet breast tu utk keluarkan susu tadi. Alhamdulillah susu akan lebih banyak dan lancar. kalau biarkan ketul2 tu akan menyebabkan saluran susu tersumbat.

9mo ago

Hi, tapi dia akan sentiasa ada ke bila x pam lebih 3 jam sekali ?

Sama dgn saya... Tapi saya cuma ada sebiji je ketulan pada ketiak sebelah kanan, sakit bila nk angkat tgn pon rasa mcm tak tahu lah nk ckp... Saya baru je lepas bersalin 2 minggu lepas.. Masih dlm pantang...

Hi mommy. Tapi ketulan tu rasa sakit tak? Cuba mommy tuam area yang rasa berketul tu dengan kain yang direndam air panas dan selang dengan air sejuk. Kalau sakit boleh jumpa dengan Doc takut juga sebab lain.

nak tnya. susu sebelah bengkak .asa sakit tu dah hilang..cuma ketulan tu blom hilang. mcm mna nk hlgkn ketulan dgn bhgian tepi susu ya .dan puting tu mcm tersumbat

Ketulan dkt ketiak akn hilang. Mcm sy mntk CL urut bg lncarkn susu yg trsumbat. Alhmdllah hilang dah ketul2 tu.

mau tanya selalu sakit pinggang sikit buang air kecil, tolong jwb, siapa tahu

mcm mana mommy skrg, ok x? dah Cuba x cara mommy2 lain yg share