Bengkak susu memang akan bengkak bahagian ketiak sekali ke?

Hi mommies, saya baru je lepas bersalin dan nK tanya… saya sedang mengalami bengkak susu dan ketiak turut mulai bengkak… adakah ia normal? Adakh ia akan hilang jika saya kerap bf dan mengepam? Ketiak sakit 😢

1 Balas

normal sangat baru lepas bsalin kita akan bengkak susu. sbb breast kita belum proses lagi berapa byk demand baby. nasihat saya, jgn pam. sebab pengalaman saya, saya pam masa hari ke 5 pantang, benda tu buatkan sy jd oversupply. bila ovrsupply masyaAllah sakitnya hanya Allah yg tahu. bayangkan setengah jam je breast sy boleh jdi penuh balik. seksa sgt. mmglah pam tu dpt melegakan, tp akibatnya nnti awak akan jdi oversupply. so nasihat sy, awak marmet je sampai rasa lega. buat tiap2 kali rasa breast bengkak atau tiap2 kali sebelum baby nk susu. mmg mcm tu baru2 bsalin breast kita produce susu sbb belum tahu demand baby berapa byk.

1y ago

betul kalau pam mmg kita lega tp nnti lepas baby 1 ke 2 bln, kita jadi oversupply dan benda tu sangat meletihkan. so better marmet je. setiap kali bengkak,marmet sikit2. tu je. yg penting pastikan kuasai teknik marmet dan jangan biarkan bengkak susu lama2 takut jdi masitis. sama2. sy jawab ni sbb dah rasa oversupply sgt menyakitkan dan meletihkan