Susah nafas dan sesak dada

Sejak masuk trimester ke 3, skrang sy 34 weeks, selalu rasa macam sesak nafas, nadi laju je, jantung pun dupdap walau tak buat aoa2. Baring pun sesak nafas. Kadang masa tidur pun sukar. Sebab rasa sukar nak nafas. Kene ambil dalam2. Risau tak cukup oxigen. Rasa macam nak mati ke ni. Sebab susah nya nak sedut oxygen tu. Nadi pulak laju macam lepas lari. Pernah pergi beli barang di kedai, tiba2 rasa penat yang teramat sangat. Rasa nak pengsan kat situ juga. Cepat2 masuk kereta ambil nafas dan rehat. Ada tak rasa macam ni? Normal atau ada masalah lain?

1 Balas

Sekarang saya selalu rasa macam ni. 34w juga. Takde buat apa pun jantung laju. Check oximeter heartbeat saya cecah 140. Pastu baring rasa sesak tu memang ada cuma saya rasa tu angin. Dengan rasa nak pitam bila gi mall. Lagi2 kalau macam panas tak rasa sangat aircond. Nanti memang rasa nak tumbang. Tak boleh diri setempat. Terus peluh2 rasa nak pitam. Kelmarin baru checkup dr. Cerita kat dr, check darah semua normal. Hb pun 12. Dr kata mungkin hormon. Dan dah akhir2 ni kalau boleh duduk rumah aje takyah jalan2 😂 saya kalau kat rumah ok tak pernah pula rasa nak pengsan. Kalau kat mall je….