Berat tidak bertambah

Sejak check hamil mnggu 6 hngga mnggu 15. Berat x prnah naik lbih 1kg. Sblum prgnt mmg bmi overweight la. Perlu ke risau?

6 Balas

sy msa bru bkak bku kategori overweight. lpas tu sgkut gdm plak. 2 minggu pertama berat sy turun 4 kilo sbb sy xtau nk mkan apa utk kawal gula, tmbah sy bersenam makin turun la berat sy. and saya almost hypo sbb lapar. mkn sikit je gula mencanak naik. last2 lpas mkn ubat metformin bru berat sy maintain,kdar gula sy boleh kawal. naik sekilo je so far. baby berat normal. 😊

Sya obesity, GDM. tapi berat makin turun pulak since pregnant. mendadak pulak tu. pegi klinik kerajaan cakap xplu risau tapi klinik pakar cakap perlu risau. sbb berat sepatutnya x boleh menurun kalau x, air ketuban x banyak, nanti baby x cukup ruang. gitu ler katanya 😅 tapi ikut la mana2 yg sedap kat hati diri ni.

saya sampai 6 Bulan berat makin turun. Sebelum tu overweight. Maybe ada gdm, kena control diet. Sbb tu berat turun agaknya. Tp checkup saiz & berat baby normal aje. ☺️

sama saya sis, yang penting baby dalam kandungan ikut berat sama minggu kandungan cukup dah, overweight ni lah paling risau kalau terlebih naik, banyak risiko nya.

kalau firsttrimester berat turun tuu normal tapi kalau trimesterkedua masih lagi turun berat tuu pergi risau.Bolee rujuk doc untuk pemakanan tambah beratbadan

saya masuk 7bln baru berat naik. asalkan berat bby normal kira okay