najis hitam sewaktu hamil

Sejak amik vitamin zincofer yg nurse bagi, selalu je buang air bsar kluar najis hitam.. adakah yg sama macam sy? Atau najis hitam tu bkn pu ca drpd pgmbilan vitamin tu?sekarang dh masuk 20week.. dah sbulan asyik kluar najis hitam..risau pulak sy..

71 Balas

Sy dpt zincofer bulan lepas,seminggu take time nk decide nk mkn ke x sbb tahu ape effect pada badan (pening,cirit birit sume),tanya member keje klinik kk yg tgh pregnant dia sndiri tak amik zincofer..last2 amik sebiji sbb nk test kt diri sndiri,jd ting tong sehari x boleh bgn😂..dose zincofer tinggi sbb zinc 55g.pastu stop,mkn supplement mcm biasa..before dkter bg zincofer alhamdulillah hb & bp sume ok.as long kawal pemakanan.tahu mknan ape yg yg boleh control hb😘..cerita kat nurse,dia ketawa je.xde masalah pon x amik zincofer asalkan vitamin lain contain zinc & iron sbb baby dah start serap nutrient mak dia.

Sy masa 1st pregnancy bila tgk najis hitam siap suruh pak mertua buatkan air penawar..(pak mertua pengamal perubatan islam) Dlm kepala dok pikir kena sihir🤣🤣 cam haper lg klu ingat balik...adoii.. Dah beranak bru tau laa sbb ubat tu ke😂 puas pk napa xberkesan pun air penawar tu..hahaha

mmg sbb ubat...sy mkn zincofer awal2 pregnant, najis hitam, pastu tukar ubat yg 3 beradik tu sbb xbleh telan zincofer, mkn yg ion tu pun hitam...da la hitam, sembelit pulak tu..adeeiii 😅

Zincofer memang jadi najis hitam...klu kk tanya najis warna ape u kena jawab hitam..sbb baru doctor tahu u makan ubat tu...color lain kita bgtahu dr cakap u x makan ye ubat...huhu...kena lagi..

Mmg hitam..xkesah ubat tmbh drh sebiji ka,obimin ka, zincofer ka tau iberet..nti nurse tnya najis kita warnapa..dri situ dia tau kita mkn xubat tmbh darah tu..jdi mmg xleh tipu lar

normal. sbb ubat tu.. saya masa first pregnant sbbkan tak tau boleh terfikir "aku ni nak mati dah ke " 😆 lepas tu baru tanya nurse normal ke tak

2y ago

ahhahahah kan

Saya daripada acid folik sampai dah bertukar zincofer pun mmg gelap colour diaa. Tak sure lah kenapa. Tapi rasanyaa takde apaa kot normal je sis

5y ago

Kan. Janji baby sihat. Cukup vitamin kira okay dah tu.

Sy sebelum ambk zincofer pn mmg najis hitam. Sebelum zincofer, new obimin. Sebelum dpt obimin makan folic acid beli kt farmasi mmg najis dh hitam.

Normal tu sis . Sbb kta makan ubat yg nurse bg tu , mksudnyee ubat tu dh hadam . Tu lh najis hitam , nurse sy yg bagithu .

Mmg najis akan jd hitam klu mkn ubat tambah darah.. suma sama zincofer, iberet folic ke, maltofer ke mmg ni buat najis jd wrna hitam.