Buka Buku Pink

Sebenarnya bukak buku pink bile nyaa waktu dh bape weeks ? I confius, i dh pergi kk smlm and then nurse srh book online untuk date but bile buat online just ade date yg kosong just akhir bln 6, klau bln 6 i dh pregy 5 bln. Bile tanye nurse dy just ckp its okey boleh jee sbb doc yg arrange semue. I mcm pelik laa xkn i dh pregy 5 bln bru nk bukak buku pink dh laa i ade penah keguguran sebelum nie.

22 Balas

I tahu i pregnant i terus pergi kk cuma i tak cakap i pregnant lagi.. i cakap i muntah muntah for 1 weeks lepastu dorang buat upt semua doc tu cakap pregnant.. dia scan nak tengok berapa week lepastu dia terus bagii appoinment. Next appoinment tu terus bukak buku pink.. if cakap pregnant and nak bukak buku mmg dorang suruh book online lah apa lah.. take time

call klinik, bgtahu awak dah berapa week dan cakap nk buka buku. kalau dia kata kene book on9, awak bgtahu tarikh yg kosong tu awak dah 5bulan takpe ke nurse? atau klinik boleh tak tlg bookkan utk awak? tanya dia mcm tu. bgtahu kt nurse sekali awak dah ada sejarah keguguran... biasa kalau ada sejarah, dia akam cepat2 suruh buat buku.

3y ago

Okeyy awk tq ❤️

sya aritu 6week dh buka buku pink...klu kt tempat sya,booking lwt2 mmg kna marah,5bulan preggy rse cm lwt sgt knn..tp dah nurse ckp cmtu tpksa la kita ikut kn tp bgi sya better awk chckup kt klinik swasta la semntara nk buat buku pink kt kk..

Buku pink blh buat semasa baby 8-12week..sy buat 12week untk first checkup..lps tu dh blh scan baby..biasa klu dh msuk 5bln akn Scan baby lg untk kali yg kedua..pelik je nurse sne x alert..biasa kk akn lbh alert pd ibu2 yg mengandung

awak call lah dlu klinik sblum awk dtg klinik . sya 5 minggu dah bukak buku . kalau ikot kan dlam buku pink tu ada je tulis seawal kite tahu kite prgnant kne bukak buku trus . tapi bila nk bukak buku kne tnggu 8 mnggu lah 10 minggu lah .

3y ago

then pgy watson or farmasi apa apa beli new obimin . stiap hri mkn satu biji . kalau you chckup swasta takyah beli lah , nnti swasta akan offer vitamin yg lain .

saya pon buat buku pink 17hb nanti sebab doc memang suruh book online je dlu, ingat masa cucuk anak 12/4 haritu boleh buat sekali rupanye tidak ermm,, sekarang dah 9w, kalau 17hb ni tkthu lah dah brapa week

lain tmpt mungkin lain cara dia sis. waktu sya dtg 8mggu utk daftar buku, dorg register nama sya dan bagi appointment bila kandungan masuk 13mggu. 13mggu tu la check up pertama sya. apa kata sis cuba klinik lain

3y ago

dalam daerah tu ada beberapa klinik kesihatan pun, mcm tmpt sya 2 klinik kesihatan berdekatan. dia cuma bagi pilihan nak klinik A atau B. klo mcn keadaan dia ni, dia risau sbb ada history keguguran, preferable la dia minta req ke klinik lain, xsemestinya gov. private pun bole.

Procedure skrg memang macam tu due to covid. Patutnya bila dapat tau pregnant dulu puan kena terus book online. Tak ada walk in skrg. Sementara tunggu appointment kk pergi la klinik lain untuk check up

sekrg mmg kne online.. walaupun kita walk in tpi dia suh book online.. bila dh smpai tarikh hari tu bru laa settle..buku pink, sya lmbt dua minggu bukak buku pink sbb penuh sgt appointment..

3y ago

hahah lma sgt tu.. mmg dri awal minggu pregnant ke tunggu?

skrg pon dh bulan 5 reasonable la appointment bulan 6. mybe sis lmbt detect pregnancy eh? kalau sy sis upt positive masa 4w appointment 7w bukak buku. first gugur kantung kosong