susu drop secara tiba-tiba dan mendadak

sebelum ni elok je sekali pam dapat 5-6 oz... 15 minit sebelah.. gap 4 jam pun susu masih maintain 5-6oz.. sejak seminggu dua ni, saya tak berapa sihat, batuk selsema sakit tekak, badan jadi penat dan makan banyak ubat, susu jadi drop secara mendadak. 15 minit pam belum tentu dapat 1oz. pam setiap 3 jam, setiap 3 jam tu lah rasa nak menitik air mata tengok hasil pam. minum air masak banyak, sudah. kerapkan menyusu, sudah. makan kurma, sudah. minum horlicks, sudah. macam takde perubahan pun. baby sekarang dah 4 bulan, kesian pula kat dia mesti dia memerlukan susu yang banyak untuk sesuaikan dengan keperluan dia sekarang, tapi susu saya.... drop.. macam nak kering pun ada.. hampir putus asa tengok hasil pam... saya dah semakin sihat, ingatkan susu akan jadi normal balik.. rupanya masih susah untuk dapatkan 1oz sebelah..

1 Balas

ada byk bnda mummy kena check balik. check balik n ukur saiz nipple skrg brp. sbb sllu 3m lps bersalin saiz akan berubah. parts mcm valve n diaphragm pun kena tukar stiap 3m. bila susu drop, x boleh pam 3 jam skli je. nk kejar supply kena 2 jam skli pam. smbil tu stiap hari buat power pumping 1-2x sehari. awal pagi before subuh n before tido buat power pumping. xpun buat tandem pumping, sebelah df sebelah pam. nnt once susu dh stable, baru pam 3 jam skli utk maintain. everytime supply drop byk mmg kena pam 2 jam skli n buat power pumping.

2w ago

Tq puan saya tengok dh breastpump saya. kat valve tu ada koyakan la. saya dah tukar nanti saya try pump semula.. kalau 2jam tak dapat puan sebab anak nak menyusu jugak.. jadi saya gap kan sejam lepas anak menyusu baru saya pump... nanti saya try tandem pula..