Tolong bg tips “cara hilangkan rasa takut nak bersalin “ 😭

Sebab ni first pregnancy, umur 31. Ada hypertyroid pulak tu😓 mula la terpikir takot mati masa bersalin 😣

8 Balas

Saya mula² takut jugak. Tengok status² contact WhatsApp cakap sakit lah, macam nak matilah. Tapi saya tengok elok je dia leh online. Hari² upload gambar anak. 😂 1st trimester saya kena ciken pox. Sakit badan macam kena denggi. Pagi sampai malam menangis. Suami kejap² balik rumah pujuk saya berhenti nangis. Awal 3rd trimester pulak kena Covid. Adoiii sakit badan sama macam time ciken pox tu. Cucuk sana cucuk sini. Cucuk Dexa sampai 3 kali. Masuk tiub kencing. Cucuk ubat cair darah 10 hari straight pagi dan malam. Check bukaan, muncung itik semua dah kena. Sakit, tapi alhamdulillah hidup lagi. 😂 Itu yang membuatkan saya takde rasa takut. Sakit sana sakit sini tapi still hidup. 😂 Andai di takdirkan saya meninggal sejurus bersalin, sekurang-kurangnya saya dapat syahid. Yang penting amalkan doa dan zikir. ❤️

Jgn byk sgt tgk vid… lagi2 tt tu… sebab perjalanan kite n org lain tak sama tau wak… sy dulu anak sulung mak lah org paling risau sebb dia ckp sy ni tak kuat, pijak semut pn tak mati 😂 mak risau n takot sgt sy pengsan. Tp Alhamdulillah demi anak auto jd wondermom 🤣 besalin normal, 3.3kg baby boy time tu umor sy 30… thn ni umor 32 InsyaAllah bln8 ni baby girl bakal menyusul 😍

1y ago

Wahhhh 😍 semoga dipermudahkan yank!

ad seorg prmh bg tips kt saya utk hilgkn takut beranak. dia cakap , set mind mcm ni je,, "kalau orang lain boleh beranak, takkan aku x boleh". Insyaallah, ingt momies, Allah jadikan kita ni kuat, sebab tu kita boleh tahan sakit beranak, & bukannya lelaki. smoga membantu 💞

Elakkan tgk media social.. kdg terbace bende2 yg xpatut bace so sis jd overthinking.. bt bnde yg sis suke.. kne cr distraction drpd terpk mcm tu.. sy doakan sis n baby sentiase sihat and dipermudahkan urusan ye.. 😊

Bagi saya setiap orang akan rasa takut bila nak bersalin. Elak tengok video orang bersalin takut lagi trigger ketakutan ibu. Yang saya boleh cakap selalu berdoa. Moga dipermudah bersalin ya mommy.

Sy ada masalah nak mengandung dan semasa mengandung. Satu je sy pegang Elakkan baca bena negatif Overthinking Byk doa dan ckp benda² positif Skrg dah nak masuk 8 bulan.

fikirkan nikmat nak bertemu baby. ingat yg tu je. dah penat kan bawak perut 9 bulan. lepas bersalin hilang semua sakit bawak perut tu, and happy dpt tgk anak 🥰

Banyakkan doa, terlintas je bukan² terus doa dan mtk yg baik² Semoga dipermudahkan