Kandungan 36w2d

Saya ni sejak masuk 34w haritu lagi asik terpikir mcm mane la rasa nak terberanak tu ye..orang kata kalau dia mengeras manja2 gitu bukan tanda nak bersalin. Kalau rasa mcm pinggang terlalu sakit teramat sangat macam rasa senggugut teruk tu tanda nak bersalin..tapi kan,saya senggugut pon tak pernah rasa selama hidup ni. Risau nya rasa..sampaikan tak boleh tidur sebab terpikir semua ni. Tapi risau2 saya,takdela over sgt risaunya.. Abang2 saya pulak yg risau,pasal saya sorang je adik perempuan..hahahahha Mommies2 semua mintak doakan saya ya Mudahan saya dapat bersalin dengan mudah nanti tanpa koyakan..emm sebab ni first time ngandung..orang kata kalau first time biasanya dia akan gunting sbb takde laluan lagi..tapi takpela asalkan baby kluar dengan mudah dan selamat. Due saya 1/6. Semoga mommies yg nak bersalin jugak tu dipermudahkan segala urusan ya. Amiin❤️ #firsttimemom #free

13 Balas

Ya Allah sisss.. Kita sama.. Sy ni bukan laa sorg pompuan tp adik kesygn abg2 sy.. Sy warded kejap aritu masa suspected leaking pon diorg dah kecoh.. And sy pon same mcm siss.. Dok pikir cmne contraction tu. Plus sy isau sbb sy dok di kwsn terpencil.. Kalo bersalin kena p hospital adr pakar either ipoh or taiping.. Perjalanan saje dah sejam lebih.. Dok pikir cmne laa aku nnt.. Buattnye pergi2, tgk2 false contraction.. And skang abg2 sy insist pergi swastaaa... 😂 Masa warded tu sy agak trauma pas keluar.. Sampai mimpi org wish baby da keluar.. Skali pgg perutt,eh adeg baby aku.. Nak plak time kat spital siap ade yg terberanak kat katil sbbx dan masuk labourr room.. Sy plak gdm, positive gbs laa.. Doakan sy juga ya..sy dok pikirrr perjalanan yg jauh ke spit tuhlaa.. Dan sy doakan kita semua dipermudahkan urusan bersalin.. Aamin2.. Stay strong 💪

12mo ago

Betul.. Mmg kalah suami.. Hat suami sikit2 wat lawakkk.. Sy stay lenggong... Since gbs n gdm so kena g hospital yg ade pakar tu..

saya pun amcm tu juga sebelum bersalin, berfikir sakit bersalin. tp bila tiba masa tu, slalu ingat yg Allah ada dgn kita. banyakkan berdoa. insha'Allah kita dipermudahkan urusan. saya sehari sebelum induce, saya solat tahajjud minta dipermudahkan urusan. alhamdulillahh bersalin mmg lancar. betul mmg sakit tp lain org lain pengalaman. rajinkan baca2 ttg mcm mana nak jadikan pengalaman bersalin yg positif. sbb in the end mentality dan perspektif paling main peranan waktu bersalin. insha'Allah awak dipermudahkan urusan and dont stress2 ya, elakkan baca2 benda negatif. follow the flow je & yg penting banyakkan istighfar/zikir/doa waktu bersalin 💕 #firsttimemom #mommiessupportmommies

1y ago

Wahh..betul tu. Tq sis bagi kata semangat. Kurang la sikit rasa takut ni kan. Tq🥰❤️

lbh kurang la kita.. due sy 3/6 tp sbb ada gdm kena serah diri awal 2minggu.. tp mse 34w scan bby breech so 14/5 nie repeat scan balik pastu bru dpt kputusan n tarikh muktamad bila kne serah diri.. amat2 seram sbb xprnah lg ada pengalaman kne czer or induce.. berharap sgt apa2 pn smoga dipermudahkan urusan bersalin utk kali ini aamiin... 😇🤲

1y ago

sy sulung czer.yg kedua ni mntk2 normal due 1/6..

sama lah sy sekarang 35weeks 1day' sakit celah kang2 nk angkat kaki x boleh sister ckp kepala ank dok kt laluan bwh dah sbb tu sakit risau semua ada dok fikir mcm2 otak ni sy prggy ank no4 ' tu pon risau sbb setiap ank x sama sakit berank yg nih xtau berapa weeks nk keluar harap cukup2 due lah 24/6!

Contraction yg sbnr akan bmula manja jugak, lps tu smkin kuat & konsisten & makin kerap.ada yg akan keluar tanda sblm contraction yg konsisten. Gunting tu sis xyah risau, mmg xrasa apa, dgr bunyi je kena gunting, tp xsakit… semoga new mummy kuat & enjoy perjalanan mnjd seorg ibu💕

1y ago

Saya fobia dgn gunting..tu yg asik terpikir je smpai susah tido malam😆 tq ye doanya..amiin

wahhh sama due dgn sy..tpi sy rsa MCM bulan ni je bby nk keluar..sy ad kncng manis.tpi hanya diet control jelah.xsampai tahap cucuk lah.mintak2 37w bby keluar..ank kedua

mase ank kedua 35 mnggu 5 hari,seharian mngeras n gerakan tk smpai 10 smpai ,esok nye sye trus gi hspital .genap 36 mnggu kt hspital terus brsalin czer sbb hearbeat bby drop. .

1y ago

Baik sis..tq sgt2 ya❤️

nak tanya nienkat moms² sya ada keputihan tapi tak hilang dorang pantau saya dlm 1-2 klu tk hilang doc akam induce bersalin awal ke mcm mne ? sye skrg 34wek1

Sy mengeras pun xpernah rasa ni. Dh 33w😂 sengugut pun xpernah rasa seumur hidup. Fikir positif je la nnti dh smpai masa rasa la smua tu🤣 first baby jgk

1y ago

Bila mengeras tu perut nye jadi tegang tau..pastu rasa tak selesa ..haha lagi2 kalau tgh nak berak,waktu tula dia nak ngeras..ayoyo..takpela,enjoy je pengalaman first time mommy to be🤣

sy pon ank first...mlm2 susah nk tido...bila fikir sakit nak branak...due 6/6...smoga awak slamat bersalin....

1y ago

Kan..tapi sbb fikir lepasni mesti kita akn rindu moment2 baby kick ,jadinya enjoy jela kan sepanjang pregnant ni. Amiin doanya❤️