zincofer, vit c, ferros/iron tablet.

sblom ni just mkn iron tblet folic acid ngn vit c.. tpi 2mnggu ni asyk cek hb low. dpt la zincofer.. sblom ni sya mkn folic acid, iron tblet lpas bekpes.. vit c sblom tdo lpas mkn nsi tiap mlm.. skrg zncofer pon mkn mlm.. tpi sblom ni dktr nurse ckp mkn ubt lpas mkn nsi.. skrg ckp sya slah mkn.. ptutnye lpas mkn nsi.. so sya da konfius ni.. bley mommy2 share cara mkn cmna mommy2 slalu buat x? tkot cra sya mkn iron tblet xbtul sbb tu hb xnaik jgak.. mkin low ada.. bantuan please..?? tkot la nty hri2 kne g cucuk kt klinik.. da la ccuk bontot.. uisshh.. xnk laa..

2 Balas

Sis, cucuk bontot tu sbb msuk ubt ke?blh tau x ubat apa?sbb sy cucuk ubat gak tp cucuk melalui tgn mcm msuk air tu.. nma ubt tu venofer.ubat tu kene masuk 5x selang sehari selama 5 ari.. bulan pose aritu da abih utk sekali venofer.esk stat cucuk blik utk kali ke 2.. sy tny doc ada x cra lain slain ubt venofer tu.doc ckp mmg x da.. so, klu blh nk tau la ubat apa yg cucuk kat bontot tu.. x larat da nk cucuk venofer.skali cucuk 4 5 jam bru siap..

Vit c tu awk boleh makan dgn ubat lain sbb dia buat ubat lain tu menyerap dgn berkesan. Yg penting jarakkan 2 jam dgn makan berat, caffein dan susu. Try la makan ubat dgn air limau kasturi/sunquick tanpa gula. In shaa Allah hb naik.