Normal ke perangai berubah

Sbelum preg, x la kuat marah2. Skg semua bnda x kenaaa, ada je hal buat sensitif . Smpai pening si suami nak melayan katanya semua salah baik diam2 🤣. Kdg sy pn pikir ala bnda kecik xpyh la kot nk mrh, tp sy rsa mcm kuat sgt emosional tu😭😭🥹 . Smpai bersalin ke akan berperangai cm ni?? #firstmom #ingintahu #Trimester_2

10 Balas

normal.. tp jgn lyn perasaan sgt.. setan cukup suka org yg lyn perasaan.. jgn jdkan tiket untuk marah² org dan sakitkan hati org.. bnyk² mengaji.. zikir..istighfar.. dh tahu diri suka marah gitu.. rajin² berwuduk.. nt dlm pantang jgn duk lyn perasaan sgt.. risau meroyan.. ni kira oke suami awak masih blh sabar.. kang klau hilang sabar jd bertekak melarat smpai dpn anak plk nt kang.. nt lps ada anak lg teruji mental..emosi & segalanya.. jd bljar untuk sabar..

Jgn ikutkn sgt perasaan sis.. try control n bt bnde yg sis happy.. klu emo sikit2 n jarang2 xpe sb hormon tp jgn melayan nt ank terkesan emosi ibu.. sy alhamdulillah okey je emosi spnjg pregnant xde stress and emo..cume ade sstgh org / kwn yg sy xleh nk communicate mgkin sb sy mmg tau perangai org tu negative.. so sy elakkn bersosisl sgt.. emosi sy pn terjage.. so jgn jadikan hormon pregnant untuk ikutkn perasaan sb bg sy blh control..

time pregnant mmg emosi jadi up and down. kejap nak marah nngis lah stress la ape la. cuma jgn layan sgt, tkut nnti lama2 husband pon boring, benda sikit nk marah2. sbb laki ni sabar dia x tinggi mcm kite yg perempuan ni. kalau rasa nak marah terus je pegi tmpt lain, masuk bilik ke bilik air ke dapur ke. mnum air ke mkn aiskrim ke. tgok shopee ke. janji benda yg buat hilang marah tu.

Memang macam tu la sis time ngandung😂 saya camtu gak masa mengandung. Semua benda rasa tak kena. Dah lah badan always rasa panas berpeluh, then tak suka nak jumpa2 orang sangat. Rasa rimas. Benda kecik pun boleh nak sentap. Mmg serba serbi tak kena. Nanti dah bersalin okay je inshaAllah. Biasalah hormon kan. Time period pun kdang angin tak menentu, inikan pulak time mengandung.

Mcm sy pulak terbalik, sy jenis baran cepat naik angin. Since tau preggy ni, terus jadi penyabar lain mcm 🤣 first sbb fikir taknak ikut perasaan, sbb nanti baby akan effect sis. So Alhamdullilah bila ignore bebenda tu so far makin lama rasa nak marah tu hilang. Tpi kena avoid juga bebenda yg boleh trigger sis untuk marah tu. Kdg sy nak marah sy pendam at last nangis 😓😅

masa prgnt memang emosi tak stabil sis. saya yg pesen hati kering pon bila prgnt keje merajuk je. da tu lari tdo bilik lain. perangai sgt. mujur la laki diam je lyn je. hahaha mybe dy pkir sbb saya prgnt time tu. hahahah kalo x tu mmg xlyn ngade2 lebih sgt tu. hihi. pape pon try la bila rasa nk mara je dduk dlu. x reda baring dlu. haa giteww

normal tu..org ckp pembawakan budak..dan mmg time preggy emosi x stabil..sy mase prggy dlu mcm tu gak awk..tpi kalau leh cubelah kwl k..x elok gak marah2..nnti stress baby kat perut pun ase sama ape yg ibu ase😊semoga sepanjng preggy pai bersalin dipermudahkan segala urusan awk ye😊✌️

pregnant mmg boleh buat emosi tak stabil tp jgn jadikan tu sbg tiket utk kita sakitkan hati org juga. bila terasa nk marah2 tanpa sebab tu, bykkan istigfar. jgn ikutkan sgt takut tak pasal2 laki yg melayan emosi kita pun jadi emosi nanti gaduh pulak.

sye pregnant ank ke 2 ni cpt sgt emosi, bnde kecik pun blh gaduh dgn suami . nsbla suami jenis bersabar 😂. masa anak sulung takdek la emosi teruk mcm ni 😅 sabar jela

mmg gitu