22w 4d - macam mana nak naikkan berat badan?

sbb cek up first preggy 90kg pastu naik 93kg. harini cek up lagi 90kg balik? apa yg mummy2 makan utk naikkan berat bdn?

4 Balas

saya makan macam biasa dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap , sebabnya kalau makan dalam kuantiti yang banyak tapi kerap takut berat badan naik mendadak pulak .. lagi2 kita yang berat 90 keatas ni memang kena jaga huhuu jangan terlampau naik dan terlampau turun .. saya bukan apa malas nak minum air gula banyak kali kalau berat badan naik mendadak 😂 , setahu saya dalam setiap buku pink ada anggaran berat bagi ibu2 untuk naikkan berat mengikut point yang dianggarkan setiap minggu .. kalau first pregnant tak salah saya belakang buku pink kalau da second pregnant depan buku pink ada .. nanti puan baca lah kat situ

2y ago

maybe susu tu kot puan , saya jarang minum susu sebab misi takut risiko untuk dapat kencing manis , saya jarang minum so saya topupkan makan buah2 dan sayur2 banyak .. saya dah serik masa anak pertama 3x minum air gula tu lah saya malas hahaha .. petang2 kalau cuaca elok kan puan jalan2 sekitar halaman rumah selama 30minit pun dah ok bagi keluar peluh atau g kawasan taman2 ka kalau da penat rehat lah jangan paksa .. kalau boleh sediakan penimbang berat kat rumah senang nak kira berapa berat badan yang naik tiap minggu ..

hi mommy. makan mcm biasa je cuma ada extra protein dengan buah. lepas tu hujung minggu layan craving 😂 mencanak naik sampai kene pantau berat pulak.

2y ago

sya 1st trimester haritu mual muntah teruk sgt smpai 18w. lepastu skrg dh 22w ada lagi kena alahan mual muntah. sya dri awal pregnant smpai skrg boleh hitung makan nasi brp kli. tu pun ikut klau nk makan, makan. klau tak, tak.

sy masalah naik berat 3kg sebulan 😅

mkn byk je.. tu je tips nya