Adakah saya salah sangka pada suami?

Saye Pjj dengan suami, dan suami balik seminggu sekali. Pernah satu hari tu, die ade bercerite kawan sekerja, perempuan, baru pregnant hsil bberapa bulan berkahwin, gaya dan cara suami saya bercerita sangat excited ibarat mengambil berat akan kwannye. Suami sye brcerite die bgi nasihat, penjagaan hamil dgn baik pde kawan die dri segi mkan minum. Sedangkan saya menghadapi perjalanan mengandung dengan sorang2, sakit, sunyi, sedih, emosi tnpa suami. Check up sorang2. Kadang saya berfikir, mungkin suami saya dah mnyukai die sebelum kawan prmpuan tu berkahwin, dan mgambil peluang tuk mengambil berat. Seumur hidup sye, inilah kali pertama die trlalu excited bercerite yang dir mmberi nasihat penjagaan hamil pda kwannye. Adakala sye husnuzon, mungkin suami saya mempunyai niat baik nak menolong. Entahlar..adakah saya salah sangka dgn suami sndiri? dan hnye overthinking... #pleasehelpAndAdvice

14 Balas

Sis. Lebih baik tau husband nie bercerita dgn kita. At least die bgtau apa die buat untuk kwn die tu. Mgkn niat die baik nk tolong kwn perempuan tu. Die bg nasihat saja kan bukannye die pergi belikan makanan hari2, bukannye die pergi ambik dan hantar balik kwn perempuan die tu kan?, bukan husband awak pergi shopping brg baby dgn die pun kn?... Setakat nasihat yg umum.. Kalau suami awak senyap sahaja x bercerita dgn awak pasal nie, of course la awak x akan tahu kn.. Mesti lah lega hati awak kan.. Tp awak x tahu pemikiran suami awak mgkn tgh fikir kn perempuan tu. Andaikata dpt pula tahu mereka berwhatsapp belakang awak.. Nnt awak akan kata pula knape x cerita dgn awak. Dah cerita reaksi pula, x dpt terima, tuduh suami curang ke, tipu kita ke... sbb tu ramai lelaki pilih jalan selamat untuk x bercerita dgn wife mereka. Untung lah suami bercerita tu. Mana lg awak rasa better? Ckp dpn2 atau awak tahu kena tipu belakang? Bg sy better ckp dpn2. Awak tahu the real situasi. Bg sy better awak enjoy2 je pregnancy journey nie. Keluar sorg2 pergi enjoy sana sini. x perlu nk fikir2 benda negative. Yes mmg husband kita, u love him, tp kalau lelaki nie nk buat perangai die tetap akan buat no matter what. Kita dah buat tugas kita as wife bg 100% kebebasan, kesetiaan, but kalau husband buat hal, itu masalah dorg. Awak dah pregnant nie fikir pasal baby dan awak sahaja.

Think positive je sis. Masa saya preggy pun pjj. Masa nak due laki balik cuti. Lepas beranak laki p kerja semula. Masa preggy tu selalu laki cerita mcm mcm kat saya. Mereka excited tu bila ada kawan yg preggy atau wife kawan yg preggy. Especially kalau first time. Suka berkongsi tips dan kongsi pengalaman wife preggy. Yela kita sorang2 kat rumah plus bekerja plus preggy plus nak g appointment lagi. Memang senang down dan mood pun x menentu tapi saya happy at least suami saya cerita kat saya. Tapi perempuan kan🤣 mesti ada rasa jealous jealous tu kalau nampak laki chat perempuan lain walaupun tengah cerita pasal wife preggy🤣💁🏻‍♀️ saya selalu acah2 x larat or pura pura bersedih keseorangan biar suami sedih dan rasa bersalah berjauhan dgn isteri yang hamil🤣 tapi jangan over la. Cukup sekadar mengada ngada sikit dgn laki sendiri. Biar mereka xsabar mau balik jumpa anak bini. Tapi kalau ada apa apa rasa sedih or feeling down feel free cerita kat suami. Mereka faham jugak tu🥰 Sekian.

haha dh kena dlu masa tgh pregnant dia sibuk la cerita pasal kesian ex gf dia laa kena cerai, sudahnya kantoi chat dgn pompuan tu msa sy tgh pantang.. terus sy halau dri rumah mama sy.. lantak ko laa aku tgh sakit ko tgh happy chat dgn pompuan lain.. lps tu susah dh nk percaya.. pompuan tu pun dh kena cerai dgn laki dia x tau sbb apa.. tpi bila tgk balik pompuan tu jenis melayan lelaki.. mmg elok pun kena cerai padan muka ko.. kn dh kena kifarah.. Alhamdulillah skrg suami dh berubah lps kena ceramah kaw² dgn sy.. dh x de rahsia lagi dh.. phone dia pun dia tak kisah klau sy buka

Bukan nak burukkan. I pun da kawin and pjj. Tapi always trust your hunch! Sama my husband pun tapi tak sampai tahap pregnant lah. Kantoi dia screenshot, punya selesa hidup tkyah jaga anak and bini jauh. Sampai lupa bini ni berjuang utk anak dia. Dah kantoi busuk dia ckp berkenalan dgn "dr". Doktor tau! Dlm busy shift pun sempat menyundal dgn laki orang doktor pun. Bini sendiri surirumah. Bukan bini yg nak jadi sgt housewive sgt. Husband sendiri yg minta jagakan anak, padahal kita pun graduate engineering. Bila i dpt tau, i mmg tak senyap. You kena godek jugak walaupun pjj.

Sy rasa elok sis berbincang secara terbuka dgn tenang bersama suami utk mengelakkan salah faham. Kalau boleh bincang sampai ke isu mencari jalan penyelesaian utk duduk bersama. Kalau sis x selesa dgn cara suami, sis kne terus terang kat dia. tp sis ckp dgn beradab lah ya sbb dia ttp suami puan. Kalau penerimaan suami baik, dia mengerti. InsyaAllah dia noted dan xkan ulanginya lagi. Lps itu barulah teruskan berdoa dan bersangka baik moga Allah pelihara hubungan sis berdua. Overthinking sgt x bagus utk kesihatan tambah lg utk sis yg tgh mengandung

Bg sy xptut seorang suami bercerita tentang kwn sekerja ketika d rumah, lg2 yg pjj sekali sekala blk.. patut nya lbh menjaga perasaan puan yg sedang pregnnt. Dan bg sy puan perlu berterus terang dgn suami tntg apa yg puan rsa, bila diam dan pendam takut mnjadi barah. Mybe suami puan xsengaja nk bercerita dan tak berniat xmnjaga ht puan. Lelaki ni kdg2 kurg common sense org kata. Dia rsa nk berkongsi cerita je tp sbnrnya cerita dia dh buat kita terguris hati. Tanpa sedar.

puan masih fasa mengandung? klau puan masih dalam fasa baiklah jgn fikir yg bukan2. jgn stresskan diri. perempuan memang selalu overthinking kan tp tula cuba ingat benda2 lain yg membahagiakan puan demi anak dlm kandungan ☺️ takpa, klau betul suami puan ada buat yg tak elok doa biar Allah tunjuk. klau puan rasa dah tak tahan dgn cerita suami puan, eloklah berterus terang. moga dipermudahkan ya 😊

Klu pnglmn sya sndiri..ex husbnd mcm ni la cerita2 psl kwn..ex ckp kwn dia dah brtunang tpi mngdung dgn lelaki lain..sya ckp buat apa sibuk hal dia jgn masuk cmpur hal org lain lain melainkn lelaki lain itu sbnrnya ?? msa tu dia marah tpi mng btul pun dia..last2 kawen senyap2.Bila dah trbongkar semuanya dia slhkn sya pla tak mngdung2..Takpelaa ada sb Allah blum berikan zuriat.

11mo ago

ya puan.. Alhamdulillah lps brpisah sya smngkin tenang brbnding msa jd isteri dia. Kita ni sbgai isteri wlupan tdk nmpk kecurangan suami tpi dr naluri klu timbul perasaan lain dr y lain..ambik la langkah brjaga2

Bagi saya tak patot suami sis bercerita hal org lain lagi2 perempuan lain. patotnya die jaga hati sis. Kalau i pon bengang jugak dah lama tak balik sebok cerita hal org lain. Sis tak boleh simpan sorang2 tau, sis share dgn suami ape sis rasa ape yang sis tak suke. Inshallah lepas2 tu bile die balik die takkan bercerita pasal hal org lain kat sis.

fikir positif yaa sis, maybe betul dia excited nak nasihat/tolong kawan dja tuh, tapi dlm waktu yg sama, dia taktau yg sebenarnya wife dia struggle sorg2x, so bila dia cerita, awak mgadu la kt dia bab ni. tengok dia jawab apa. kot lepas ni dia baru tersedar ke.