Saje nak meluahkan perasaan

Saye da berkahwin dengan suami nak dekat 3 tahun. Anak pertama umur 1tahun9bulan dan kedua tengah prgnnt 7 bulan. Sepanjng perkahwinan kami tak penah duduk serumah. (Saye bini no2). Balik pun kadang 2 minggu skli kdang sebulan sekali..kadang tak blik langsung 1 bulan tu. Padahal kami duduk jarak tak smpai 6km pun. Satu negeri satu daerah satu bandar yang sama. Saye sebnrnye rasa giveup nak hidup. Sebab semua saye urus sendiri. Walaupun tengah sakit ke ape..saye kena gagahkan diri jugak untuk beli barang keperluan anak atau ke klinik atau hospital seorng diri. Bawak la anak naik motor..bile bagithu anak sakit..dia xpenah balik atau bawa ke klinik..alasan dia..ape dia boleh buat kalau anak sakit pn..dia bukn doktor. Itu yg dia cakp kat saye. Anak no dua ni tak rancang pn. Da amil perncang. Kadang saya rase bby dlm perut ni xpatut hidup sbb saye rase kesian..kalau dia hidup pn dia xkn merasa kasih sayang seorng ayah. Tak dpat nk hidup macam anak2 lain rasa. Saye terlalu byk makan hati dengan suami. Buat saya ni macam binatang. Saye bertekad lps berank yng ni..saye nak failkan fasak. Sebab saye da xmampu nak teruskan hidup dgn orang cam dia. Bile suruh ceraikan dia xnak. Tapi tnggungjawab sgt la teruk. Dari segi zahir dan batin. Hidup saye penuh dengan air mata..makan hati..stress..ade masa terlepas marah dkt anak sulong. Hm

6 Balas

Jiran sy kena mcm sis. Dia nikah lg isteri 1st xtahu. 2nd wife nak makan kena cari sendiri. Rumah pn bayar sendiri. Surat nikah lelaki tu pegang tak bagi wife dia. Call time working hour je. Xboleh ws. Xboleh suka2 call. Balik pn sbulan or 2bln skali. Duit nafkah bg RM100 sbulan. Itu pn kdg bg kdg x. Sy cdgkn manusia mcm tu jgn dibuat laki. move on sis. Dtg2 nk jimak je apa ingat kita nie pelacur simpanan ke. ingat kita nie rumah urut. Sy ckp kt akk tu, move on. Tp akk tu xnak, sbb tnggu & mngharap pencen llaki tu. Isteri tua dia ada, ingat dpt ke merasa, xperlu. Bg sy tinggalkn je. Lelaki bersepah yg lbih baik. Single pn ramai. Hati tak sakit nk kongsi benda yg seciput tu. 😌

this is reality utk 2nd wife. pahit tapi hakikat. nak2 lagi kalau 1st wife x tau husband ade 2nd wife or 1st tau tpi x izin kn husband balik ke rumah 1 lagi. sbb tu sblm kawin, jadi 2nd wife kena sedia mental n fizikal. kena pulak dpt husband yg x tau tanggungjawab n berlaku adil. merana 2nd wife. 1st wife pulak x heran, janji husband dgn dia. tuntut fasakh boleh tapi kena sedia kan semua bukti yg husband x bagi nafkah n berlaku adil. cukup bukti terus pg mahkamah. nnti ade org guide dkt sana. jgn stress, x elok utk bby. n jgn lepas marah dkt ank, dia xtau apa2 pon. semoga urusan awk dipermudahkn.

2y ago

Amiinn. Terima kasih atas kate2 semangat ☺ Saye doakan juga puan dipermudahkan urusan dan diberi kesihatan yang baik. Aminn ❤

apa dia buat itu tanda allah nak kuatkan hati akak dan anak anak, sekarang akak nampak anak bakal lahir takut rasa kesian n tak patut lahir , insyaallah anak anak pembawa rezeki bila besar nanti diorang tahu siapa susah senang dengan diorang anak anak mana tak nak senangkan ibu , didiklah anak jgn mcm ayh diorg ajar diorg untuk hormat seorang wanita , korban kan masa untuk kemas rumah belajar masak walaupun lelaki , insyaallah allah tu sebaik yang kita rancang kita je tak tahu bila masa waktu allah bgi kita senang , kuatkan hati ingt allah kak ye ❤️

kesian akak tapi nak buat mcm mana😅jadi yg ke2 ni kena hadap semua lagi2 kalau pihak lagi 1 tu tak tau laki dia nikah lagi 😅 better akak pergi rujuk pejabat agama😅 laki tu buat akak mcm tempat buang nafsu je tapi tanggungjawab kelaut 😌semoga akak kuat ye 💪 saya nak cakap lebih pon takut sebab ayah saya buang saya dengan adik untuk bini muda 😅 so memang tau bende tu sakit

Tak boleh nak hadam jawapan suami tu. Mcm buat2 tak faham pulak tanggungjawab dia. Semoga Allah gerakkan dan lembutkan hati suami puan untuk bertanggungjawab dan bertimbang rasa dgn puan dan anak2. Saya doakan juga semoga Allah beri kekuatan dan semangat untuk puan. Semoga anak2 puan jadi anak2 yg menyenangkan dan pemberi semangat untuk puan.

2y ago

Aminn terima kasih atas doa dan kate2 yang baik☺ semoga puan diberi kesihatan yang baik dan dipermudahkan segla urusan didunia mahupun akhirat. aminnn ❤

tlg tgglkn die...noktah