Pregnancy trauma

Saya ttc sebelum ni dan dah 4 kali keguguran. Jadi saya pilih untuk stop ttc sekejap supaya mental saya kembali okay. Sebulan lepastu saya pregnant tapi saya tak berharap sebab saya takut akan kehilangan lagi. Tapi lepas tengok heartbeat baby hati saya selalu berharap yg pregnancy ni akan selamat. Sekarang saya masuk trimester 2 tapi kerap mimpi bukan² then alahan semakin hilang buatkan saya overthinking. Saya jadi kerap menangis sebab risaukan anak dalam kandungan ikutkan hati 2minggu sekali saya nak scan. Tapi takut susahkan husband. Apa perlu saya buat untuk terus positif dan hilangkan rasa takut ni?#SeriusTanya #firstmom

22 Balas

Awak jangan stress2. Selalu fikir positive. And be happy sebab emosi kita ni effect baby. Saya dulu pernah keguguran then next baby saya macam tak berharap. Alhamdulillah sekarang dah masuk 7bulan. Baby sihat. Saya pun happy. So, awak pun kena happy untuk baby sihat. Semoga yang baik2 untuk awak

Doa banyak² sis moga Allah jagakan anak dlm kandungan supaya sentiasa dlm keadaan baik & membesar dgn sihat sempurna. Kalau mimpi yg buruk² tu elok jgn citer kt orang. Ustaz ada ajar, kalau tjaga dri mimpi buruk, buat isyarat ludah sebelah kiri.. Saya doakn moga kalini rezeki utk sis..

Ala sis ruginye klu overthinking.. nant semua jd serba x kne & hati x tenang.. u should njoy ur pregnancy.. cri nme2 bayi, usha bju2 brg baby, peg jln2 tgk pntai ke taman ke.. Klu memg da ttulis rezeki kte, InsyaaAllah bkl jd milik kte jgak akhirnya..

1mo ago

baiklah saya cuba buat something else yg boleh elakkan saya dari banyak berfikir doakan baby saya membesar dgn sihat ya insyaaAllah 😊

Saya lagi last year baru gugur. Tahun ni pregnant lg. alahan saya ada la 1 atau 2 hari masa week6. Lps tu lgsg xde alah sy pun dh risau. Skrg di wk 7 nak masuk 8. Bila xde alah ni automatic rasa trauma tu dtg takut kandungan x menjadi. Saya paham apa yg sis rasa

Jgn stress. Saya ni dari start pregnant tkda alahan. Saya scan setiap 2 minggu sekali. Awal awal tu scan seminggu sekali. Lantak la org nk kata apa pun. Saya penat usaha. Buat iui ulang alik hospital. So saya jaga elok elok. Rasa tk sedap hati je auto pi scan.

Rasa bersemangat bace komen mummies sume. normal bile kite overthinking.lg2 klu ttc..saya pun ttc 7years. first time nk jdi mummy ni serba serbi takut. tp keep positive. Allah Maha Baik, doa yg baik2. Semoga semua urusan kita dipermudahkan.❤

I feel u..sy 5x ggr..xpnh dgr heartbeat..now prgnant lagi sy trauma sgt nk g scan…sy bia kan je…doa agar kandungan dlm rahim…kalau awak luah awk blh pm chat sya..sy pun tgh stress

1mo ago

Sis 5 kli gugur pnh cek x sbb apa

Kerap buka bacaan alquran dlm rumah sis.. nk tdo pun baca doa dlu., jgn skip… sy tdo pun buka ayat al quran.. inshaallah.. tkda mimpi pelik2 mntak dijauh kan dripada bnda2 tk baik..

1mo ago

baikk Aamiin insyaaAllah 😊

Sy ada baca untuk amalkan surah al-hijr ayat 97-99 untuk ikhtiar kuat kan rahim dan elakkan perkara yg kita tak ingini. Moga dipermudahkan puan 🥰

1mo ago

Alhamdulillah saya mmg amalkan setiap pagi,malam dan masa lapang. Aamiin insyaaAllah tq sis😊

Baca dan tonton sesuatu yg buat awak happy. Bila overthinking tu datang, Cepat2 keluar drpd rumah, brisk walk ke dll.

1mo ago

okay baik saya cuba insyaaAllah.. maybe sbb sy banyak terperap kat rumah jd banyak fikir bukan² tq ya 😊