Ready fizikal dan mental

Saya terpanggil utk berkongsi pengalaman saya dari kelahiran anak sy yg ke 3 ni .. Sy nak pesan to all of momies out there .. Pengalaman sy anak pertama dan kedua normal delivery tak koyak tak ada jahit sgt smooth ,, alhamdulillah .. tapi siapa duga anak ke 3 sy d uji c-section sbb jantung baby drop ctg tak cantik dah 2hari doctor kena emergency czer last minit .. padahal dlm hati sy fikir utk kelahiran ke3 ni akan mudah bagi sy .. dan d situ lah bermulanya trauma sy .. so sy nasihatkan kpd semua sentiasa sediakan fizikal dan mental utk kita mengadap czer kita tak tahu apa akan jadi d akhir peperangan kita .. jgn jadi mcm sy .. trauma tak sdh .. dan kalau boleh refuse lah czer seboleh2nya kecuali darurat .. sakitnya yamat .. husband kena cuti sebulan utk angkat sy bgn setiap kali sy nak bgn .. sekian kisah sedih sy ..

6 Balas

czer xkn sakit sampai sebulan andai kata tau cara bangun dari baring, cara mengiring, kena bykkan mkn orange, makan folic acid atau obimin yg hospital bagi utk sembuhkan luka dgn cepat, rajin bersihkan tempat czer dgn alcohol swab, dan kena pastikan luka czer kering sentiasa. and guna pemegang atau husband dkt sblh as tempat kita bergantung utk bangun, kalau boleh elakkan husband angkat. jgn takutkan org lain yg kena elective czer atau bakal bersalin yg ade chances utk emergency czer disebabkan pengalaman kita yg x seindah org lain. sbb ramai je ibu yg bersalin czer boleh pulih sepenuh nya dlm masa 2minggu je. bukan nak menidakkan apa awak rasa. itu pengalaman dan apa yg awk rasa. cuma kalau ada ibu yg bakal elective czer atau ibu yg bakal bersalin yg ada chances utk emergency czer yg baca reply saya ni, jgn takut. belajar cara bangun, cara mengiring, pastikan luka sentiasa kering, jgn makan ikan haruan dan segala yg berkaitan dgn haruan xkira hidup ke mati ke pati ke haruan tu, bykkn mkn orange, makan folic acid atau obimin yg hospital bekal kan utk sembuhkan luka czer dgn cepat. bykkan bergerak utk elakkan darah beku, jln2 dlm rumah pon xde masalah. betul tt ckp sediakan mental dan fizikal, sebab selagi baby x keluar selagi tu kita ada chances utk czer.x kira berapa kali awak semua dah bersalin, x kira awk bersalin normal atau czer, dua2 tetap sakit. dan semua ibu dalam dunia ni adalah ibu yg hebat, sanggup berjuang demi lahirkan zuriat buat suami tersayang.

1y ago

Setuju sangat dengan apa yg sis ckp ni. Sy baru bersalin czer sebulan lepas, anak pertama selepas ttc 5 tahun. Lepas bersalin, baby pulak terus kena warded 5 hari sebab jangkitan kuman. Day 3 sy selepas czer dah kena gagahkan diri ulang alik hospital utk jaga baby. Mana dtg kekuatan tuhan saja yg tahu. Tp betul, yg pastinya jaga pemakanan, jaga luka, tahu cara utk uruskan diri dgn betul selepas czer sgt membantu, ambil ubat ikut waktu sgt membantu selepas czer.