Ready fizikal dan mental

Saya terpanggil utk berkongsi pengalaman saya dari kelahiran anak sy yg ke 3 ni .. Sy nak pesan to all of momies out there .. Pengalaman sy anak pertama dan kedua normal delivery tak koyak tak ada jahit sgt smooth ,, alhamdulillah .. tapi siapa duga anak ke 3 sy d uji c-section sbb jantung baby drop ctg tak cantik dah 2hari doctor kena emergency czer last minit .. padahal dlm hati sy fikir utk kelahiran ke3 ni akan mudah bagi sy .. dan d situ lah bermulanya trauma sy .. so sy nasihatkan kpd semua sentiasa sediakan fizikal dan mental utk kita mengadap czer kita tak tahu apa akan jadi d akhir peperangan kita .. jgn jadi mcm sy .. trauma tak sdh .. dan kalau boleh refuse lah czer seboleh2nya kecuali darurat .. sakitnya yamat .. husband kena cuti sebulan utk angkat sy bgn setiap kali sy nak bgn .. sekian kisah sedih sy ..

6 Balas

Hi sis... sy baru bersalin anak sulung emergency czer... sy kena induce sbb gdm on dc .. slps induce dh rasa contraction... 5 jam sy tahan sakit dlm wad tiber2 air ketuban pecah check2 bukaan dh 4cm..masuk labour room tahan 6 jam.. masih 4cm..doctor proceed emergency czer.... sebelum serah diri dkt rumah pun sy dh bersedia ...walau apa pun cara sy melahirkan anak janji sy dn baby balik ke rumah dgn selamat... sy pun nak sgt bersalin normal sbb anak 1st..... next pregnancy ada kemungkinan kena czer balik /VBAC semua bergantung kpd luka czer ...sy balik perak bersalin & brpntng.. husbnd sy kerja sgpore... die cuti 10 hari slps sy bersalin.... 10 hari die duduk dgn sy mmng dia byk tolong sy...syukur sgt... bulan ni bru die nk dtng lawat sy dn baby ....sbb x blh ambik cuti selalu.. mak ayah sy masih kerja.. mak sy siapkan makanan utk sy dan pergi kerja.. balik dri kerja die tolong mandikan bayi.. dan bagi kat sy... mula2 mmng penag lagi2 time mlm.... mcm ni lah sy berpantang.. skrng baby pun dh masuk 2 bulan.. sabar ye sis.. ..bersalin czer mmng ambik masa sikit utk pulih kalau banding dgn bersalin normal.. makan buah sankist tu,habiskan ubat yng hospital prefer,bykan bergerak slow2..jgn lasak.. supaya pengaliran darah lanxar dn x beku. bykkan minum air kosonh,sayur,protein,vitamin c..pastikan tempat luka sentiasa kering dan bersih ...kalau ada apa2 x kena dkt luka terus p kk / hospital.. .. sis ada lagi 2 orng anak kan..mungkin nak handle semua tu stress.. tapi kuatkan diri...percaya dkt diri sendiri. ..sis blh buat semua NASIHAT SY: bagi ibu2 yg nk bersalin bersedia lah... kita nak bersalin normal je..tapiiii kalau x blh pilih lah czer.. x da cara lain..dan rajin² lah bljr cara utk bangun/duduk/menyusu/dan semua knowledge yng kaitan berslin czer... blh rujuk youtube/tiktok/fb..sbb if last minute dh czer kita ada ilmu czer jugakkk..senang sikit... jgn refuse kalau doc dh nasihat kita utk bersalin czer.... kalau kita bincang2 lagi dgn doc masa tu kandungan kita dlm high risk..terima je.. trust the doctor...percaya lah dgn kuasa tuhan..tu je... hehe..yng penting jgn takut..chill..pengalaman masing2 x sama..okayy!!

czer xkn sakit sampai sebulan andai kata tau cara bangun dari baring, cara mengiring, kena bykkan mkn orange, makan folic acid atau obimin yg hospital bagi utk sembuhkan luka dgn cepat, rajin bersihkan tempat czer dgn alcohol swab, dan kena pastikan luka czer kering sentiasa. and guna pemegang atau husband dkt sblh as tempat kita bergantung utk bangun, kalau boleh elakkan husband angkat. jgn takutkan org lain yg kena elective czer atau bakal bersalin yg ade chances utk emergency czer disebabkan pengalaman kita yg x seindah org lain. sbb ramai je ibu yg bersalin czer boleh pulih sepenuh nya dlm masa 2minggu je. bukan nak menidakkan apa awak rasa. itu pengalaman dan apa yg awk rasa. cuma kalau ada ibu yg bakal elective czer atau ibu yg bakal bersalin yg ada chances utk emergency czer yg baca reply saya ni, jgn takut. belajar cara bangun, cara mengiring, pastikan luka sentiasa kering, jgn makan ikan haruan dan segala yg berkaitan dgn haruan xkira hidup ke mati ke pati ke haruan tu, bykkn mkn orange, makan folic acid atau obimin yg hospital bekal kan utk sembuhkan luka czer dgn cepat. bykkan bergerak utk elakkan darah beku, jln2 dlm rumah pon xde masalah. betul tt ckp sediakan mental dan fizikal, sebab selagi baby x keluar selagi tu kita ada chances utk czer.x kira berapa kali awak semua dah bersalin, x kira awk bersalin normal atau czer, dua2 tetap sakit. dan semua ibu dalam dunia ni adalah ibu yg hebat, sanggup berjuang demi lahirkan zuriat buat suami tersayang.

12mo ago

Setuju sangat dengan apa yg sis ckp ni. Sy baru bersalin czer sebulan lepas, anak pertama selepas ttc 5 tahun. Lepas bersalin, baby pulak terus kena warded 5 hari sebab jangkitan kuman. Day 3 sy selepas czer dah kena gagahkan diri ulang alik hospital utk jaga baby. Mana dtg kekuatan tuhan saja yg tahu. Tp betul, yg pastinya jaga pemakanan, jaga luka, tahu cara utk uruskan diri dgn betul selepas czer sgt membantu, ambil ubat ikut waktu sgt membantu selepas czer.

saya bulan lepas bersalin anak pertama emergency czer. saya dipaksa bersalin sbb high bp. first doc suruh induce da msuk ubat bukaan pun da 5cm. msa tu saya ingatkan sya akan bersalin secara normal tp apakan daya mungkin memang da takdir saya bersalin czer. bp tiba2 mencanak naik masa tgh tunggu bukaan. doc ckp dgn sya dorang terpaksa emergency czer sbb da tak boleh tunggu lg takut apa2 berlaku nnt pda saya da anak sya. msa tu memang terus blank tak tau nak buat apa. tp demi anak dan diri sendiri saya redha kan diri saya sain surat kebenaran. pertama tu memang agak seksa sbb tak dinafikan nak bangun tu memang sgt payah. kita kena perlukan seseorang utk bantu kita bangun. tp masa tu saya d hospital 9 hri memang terpaksa berdikari seorang diri. alhamdulillah skrg da sebulan berlalu luka pun da ok cuma kdg2 tu ada rasa mencucuk jg la mungkin sbb tak sembuh sepenuhnya lg.

Sy baru bersalin emergency czer 29/4 hari tu. hari ni ngam2 15hari, luka czer Sy tak tau ok ke x, tapi kadang rasa bisa2, rasa MCM jahitan tertarik kat situ bila batuk l, bersin atau ketawa. kena hati2. Tapi sy start 2 hari lepas dah drive sendiri ke hulur ke hilir pergi klinik semua. Czer biasa inject ubat cair darah 10 hari pagi petang (total 20 kali) tapi malang utk Sy, kena 19hari(total 38 injection) sbb warded balik hari tu (BP high 230/100). Sekarang inject heparin je, kaki start menggigil. Mcm trauma dh dgn jarum.

12mo ago

Kalau nak batuk/ bersin , tunduk sikit , perut tu ampu dengan bantal

semoga cepat sembuh puan. semoga puan kuat juga ya. saya bersalin normal anak pertama pun dah trauma ni😌

semoga cepat sembuh🥺