Bengkak pada jahitan

Saya tengah berpantang dah masuk 26 hari. Saya bersalin normal + vacuum. Haritu saya perasan ada bengkak pada bahagian tengah2 dekat private part saya. Mula2 saya ingatkan buasir, tapi tak hilang2 pun. Dia tak sakit atau berdarah, cuma buatkan saya tak selesa. Adakah itu normal kalau ada bengkak lepas bersalin? Ada cara utk hilangkan bengkak tu? Maaf saya kurang pengalaman sebab first time beranak.

1 Balas

sye pun vacuum jgk.. tpi bru 11hari. masih sakit kt tulang pnggul, perenium vagina dan anus. susah sgt nk buang air besar walaupun dh mkn pelawas julap, pisang dan betik tmbhan sye 1liter blood loss