Tak lalu makan.

Saya susah nak makan nasi, tengok nasi mmg rasa tak lalu lgsg. Asyik makan benda yg merepek je sebab nak alas perut kosong. Dlm sehari makan pun sikit je. Kesian kat baby dlm perut, takda apapa utk diserap. Rasa down sgt 😔 #11weeks

20 Balas

dekat malaysia ni mmg kita dah terbiasa kena makan nasik untuk tambah tenaga . tu yg pelik kalau tk makan nasik, risau tak bertenaga. tapi sebenarnya banyak je makanan lain pengganti nasik mcm buah buahan, dan roti. sy suka simpan stok buah dalam petiais. time tak nak makan nasik tu mmg sy bukak peti ais la makan buah. sedappp dan beselera sy makan sbb sejuk kan buah tu. hehehe

sama la sy pon skrg 10w, asal makan nasi je muntah. jadi skrg sy try mkan mee, bihun, kueytiau, roti dgn buah. alhamdulillah menerima dgn baik mknan tu. jdi sis try cri mknan yg sis bleh telan yg tkkan mntah balik. tkpon sis mkan ubat mabuk muntah. sy pon kkdg risau dgn bby tpi bruni sy scan alhamdulillah bbynya aktif gerak² wlaupun tgh berpuasa hehe

Tak semestinya awak kena isi perut dengan nasi. Banyak lagi makan berkhasiat yang lain. Awak kena try and error. Boleh isi perut dengan wholemeal bread, oat, yogurt, kekacang, buah, etc. Yang penting makan dengan kerap dalam kuantiti yang sedikit. Cara yang paling berkesan untuk atasi masalah mual dan muntah.

Jgnla down sis.. tp sy fhm.. sb sy awal2 pregnant pn xde slera mkn.. xsmstinye nasi kne mkn.. sis try mkn bnde lain.. mcm roti ke cereal, biskut yg healthy.. mkn sup2 sayur cmtu pn xpe.. nt akan berkurang alahan tu.. jgn isau.. nt smpai mase sis akan berselera mkn nasi.. cayelah..saba ye dear ❤️ hugs

awk jgn down , sy baru je lepas lalui ni .. mula2 sy pun rasa mcm ni .. down , risau kn ank .. tapi sy cuba mkn jugak benda lain.. buah2 byk sy mkn .. muntah pun sy mkn balik lagi .. folic acid jgn tggl ok .. moga2 awk tenang kembali , jgn simpan seorang diri , luah pada suami jugak ❤

takpe saya pun takleh makan benda benda yang berdarah kalau nasi masuk sesuap dua je. takpe awak boleh cari benda lain yang berkhasiat. contoh buah ke , roti ke mee ke. jangan risau. selagi ada makanan nutrisi lain yang awak boleh makan. takde masalah pun kalau tk makan nasi.

saya 1st trimester...mkn pizza...tu je yg masuk tekak dan xkeluar balik...makan bubur...kluar balik,nasi kluar balik...jadi masa awal² tu,mmg ikut tekak walaupun xdak khasiat...lama² tekak okey...baru mkn nasi.... air masak pun kluar balik...hari² air milo🤣🤣🤣

masa 2tri sy ni bukan tak lalu nk makan nasi tapi bila makan je asyik mual dan pening. so sy tukar kpd mee,meehoon,kuewteaw, laksa dan lain² yg mengenyangkan. last² tgk nasi pun rasa x lalu tp kdg² paksa jgk mkn dlm kuantiti sikit sbb nk bg tenaga.

Sama mcm saya Rasa teruk sgt 1trimester smpai kurang 8kilo berat badan, Makan Nasi Tak boleh Minum Air Putih Muntah balik, Semua makanan Rasa tak boleh telan mesti muntah last2 da org ckp try bubur Mcdy baru boleh hadam tu pun separuh🤭

xpe sis.saya dulu lg teruk. jangankan nasi.. apa yg saya makan semua xleh masuk. asyik muntah jer. smpai lembik jadinya tp saya usahakn mkn. saya alahan teruk smpai 3 bulan. Alhamdulillah, anak lahir sihat walafiat.