Hamil selepas bersalin tanpa datang period

Saya sudah bersalin cukup setahun yang lalu dan masih belum datang period sehingga kini dari selepas bersalin. Saya masih memberikan susu badan kepada baby saya. Saya nk ttc memandangkan faktor usia yang makin menghampiri 40 beberapa tahun lagi. Jadi saya ingin tahu kalau ada ibu2 yg berjaya hamil selepas bersalin walaupun belum datang period. Terima kasih kalau ada yang sudi kongsi pengalaman. #ttc #

6 Balas

Pengalaman kawan saya, anak da setahun bru 1x period.. masa tu anak 6 bln kot baru period lepas tu x period dah.. baby fully bf.. Bila anak da setahun +, kawan saya preggy (walaupun lama x period) dia syak pregnant sbb susu bdn drop.. Dia memg rancang nak pregnant lg jadi dia agak2 je waktu subur bila based on period cycle dia dulu2.. Alhamdulillah rezeki dia.. cuma usia kandungn x tally la.. Dia rasa da 8 weeks, tp bila scan 5 weeks+, guna tvs baru nmpk..

6mo ago

Tak sabar nak pregnant lg. Hehe. Kalau ada rezki. Cume bila xdtg period ni terpaksa rajinkan diri buat opk selalu nk tau bila subur

kita memang akan datang waktu subur dulu baru kemudiannya turun darah period. jadi possible je untuk mengandung sebelum datang period semula. cuma bila belum datang period ni, nak pinpoint waktu subur tu agak susah. maybe sis boleh cuba guna OPK dan BBT untuk monitor waktu subur. moga murah rezeki 🌹💜

sy kak. anak sy dah 1t 4b. sy tak dtg period langsung. skrg sy pregnant dah 4bulan dlm masa yg sama still menyusukan anak. masa mula² g jumpa doc nk confirm brpa weeks pregnant, doc tya last period.sy ckp x dtg lgsg. jd doc pun scan bru tahu masa tu preg dah 9w.

5mo ago

Wahhh Alhamdulillah. Bila dgr pengalaman mcm ni buat semangat lebih sikit nk ttc. Hehe. Saya pon baru mula guna opk balik nk cari waktu subur. Semoga ada rezki mcm awak 🤲🏻

Akak ni tanya, ada tak yang ter mengandung juga walau tak datang period lagi selepas bersalin?… Tapi jawaban semua macam tak seperti yang diharapkan ye kak

6mo ago

Hehe mgkin sbb soalan tak berapa clear 😅😆 Mcm2 pemahaman berbeza hehe

Ibu yang menyusu badan adalah normal untuk tidak datang bulan sehingga 2 tahun. Jika selepas 2 tahun masih tidak datang bulan, perlu rujuk dengan doktor O&G.

6mo ago

I see, faham😊 Ada awak. Ramai jugak. Dalam TAP ni pun ada mommies yang pregnant sebelum datang bulan. As long as ada intercourse without any protection, InshaAllah boleh.

org kate normal klau mnyusukan bayi xperiod. tpi kalau sy tiap2 bulan dtg period 😅 cousin sy umur 40lebih dpt melahirkan dua org anak

6mo ago

Faham. Cuma nk tau ada tak pengalaman ibu yg mengandung sebelum dtgnya period selepas bersalin ☺️