23weeks, first pregnancy

Saya start rasa baby tendang masa baby 13w, kerap dan sangat sangat aktif, sampai sekarang. Sehari dua ni baby saya kurang gerak, gerak manja manja. Selalunya baby dari pagi sampai tengah malam akan tendang, timbul, pusing pusing badan dia. Saya jadi risau bila baby kurang gerak tak macam selalu. Bila saya gosok perut baru dia gerak tu pun respon sekali je. Normal ke? #firstbaby #ingintahu

5 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

sy dh masuk 24w pon sama jgk.. siang kurang gerak bila malam je kuat dia menendang kdg tu sampai terkejut mama dia 😅 bila dia kurang gerak sy usap2 perut pastu tepuk2 manja barulah dia respond itu pon manja2 jgk hihihi risau bila dia kurang aktif kan..

1y ago

mungkin sbb kurang air kot.. cuba minum air kosong byk2.. biasa launsy minum air kosong dia gerak jgk

sama macam saya and saya dah 28 weeks dah, baby jenis tendang kadang kadang je. ada masa tu diammm je rasa macam nak beli ultrasound machine je letak kat rumah sebab risau sangat

1y ago

Hahahaha sama. Geram kan. Tapi kalau tak gerak, saya tahan nafas, tgk perut tu denyut ke tak. Kalau denyut maknanya baby okey jee. Tu pun kadang la hahaha ada masa risau jugak

sy pon ada Hari kurang gerak. pgi dan mlm je. tgh hri smpai asar senyap je.. tp esok tu Ada pula wktu ptg. tp pgi 9-11 tu syp je. bby tido kot. sy 22w

kadang baby aktif sgt pun rsau jgak . mcm saya baby aktif sgt msa lahir tali pusat terlilit 😭 . muka lebam keliling bola mata darah beku alhamdullilah selamat

1y ago

ye tak pnh tfkir pn akn jd cmtu . semoga awk urusan awk dipermudahkan nanti . aamiin . sy pun mcm msa mgandung bla bby x aktif je rsau n pegi scan trus 😅😅 . biasa la simptom mak2 .

kalau 6bulan kena rajinkan ajak baby berbual usap perut setiap hari .. pagi petang malam baru baby ada tindak balas