Mcm mana contraction tu

Saya skrg 35w. Baby asyik mengeras. Mengeras ni contraction ke? Saya taktahu mcm mana rasa contraction 1st baby. N selalu sakit dkt ari2 mcm mencucuk2.

6 Balas

mengeras kerap sewaktu puasa juga tanda lapar dan tdk selesa contraction itu sakit pinggang rasa mcm a kind of ball bumping in out in belly till tmpt sulit, mcm nak buang air besar, rangka tulang celvix itu mcm nak berbuka mula sakit contraction pelahan lepas itu bertambah ikut masa, dan x selesa dah. Ade juga fake contraction sakit kejap pastu xde. Baby turun bawah pasti sakit dah kat sana. Skt contraction mmg x blh nak byg dah semakin laju semakin dekat baby nak keluar dan mcm rasa nak teran dan x blh control

Kalau mengeras tu dalam keadaan yg berulang2.. Setiap 5 min ke, setiap 10 min berulang mengeras, tu dah start contraction yg subtle.. Kena pergi hospital dan cek.. Contraction yg hakiki pulak, saya dulu anak first tak boleh imagine.. Tapi bila dah terkena tu, ha memang sure dan confident tu contraction sakit tak boleh bawak bincang 😅

2y ago

Mcam mna plak klau perut kerap mengeras tpi tidak disertakan sakit pinggang, sakit kt ari2 or sakit perut ? Itu dikira contraction jgak ke ?

Mengeras sebahagian perut tu normal.. contraction sakit pinggang yg x boleh bawa bincang, kalau dia dah mula sakit 5minit sekali boleh pergi hosp.. kalau dia sakit sekejap 30min, sekejap hilang, tu dalam contraction.. sy pun selalu sakit ari2, kadang nak bergerak pun sakit.. skrg 36w 2nd baby..

mcm sya 39w sepnjg ari mengeras...dan x dpt bca kiraan tendang baby ..pergi hosptl dh 3cm...mengeras juga salah 1 tnda bersalin

rasa mcm sengugut sakitnya..pedih2..kalau sekejap ada sakit sekejap takde, tu sakit biasa bukan sakit bersalin..

2y ago

ye. saya pun ada rasa pedih2 dkt bawah perut. tp takda sakit2 pinggang

baby kalau mengeras tu means dia tak selesa.