Minum air gula

saya sebelum pregnant berat 38kg. semasa pregnant berat naik 42 and semasa second check up berat naik 43 and sekarang bulan 7 berat saya tak tau naik berapa. mula² doc kata minum air gula cuma sekali je sebab ayah saya ada kencing manis. kalau kena dua kali untuk sebab apa ye? 23/07 kena minum air gula untuk first time yg kena minum air gula dua kali untuk apa, saya nak tahu. sesiapa ada pengalaman tolong saya yg first mum ni. #firstmom #ingintahu

13 Balas

mmg minum air gula tu 2x. saya takde family kencing manis pun. dari first pregnant bawak ke pregnant ke 2. mmg kena minum 2x sebab KK takut akhir pregnancy ada gdm. sebab tu kena minum 2x even yg first tu tak sangkut. btw, kalau umur bawah 25, bmi normal, hb okay, sticker buku pink tu warna putih biasa tak kan minum air gula sebab takde risiko. atas umur 25 biasa mmg kena minum jugak..

Memang sekarang minum air gula 2 kali sis. 1st minum masa awal pregnancy. 2nd minum masa 26w ke 28w. Even nurse tempat saya pun cakap sekarang memang 2 kali minum. Ikut doc pulak: 1. Yang first untuk check kalau family history tu terpalit dengan kita jugak. 2. Yang second untuk check if pregnancy kita buat kita ada kencing manis.

2mo ago

Sama mcm saya sekali je minum air gula waktu 28w. Tak ade sejarah keluarga kencing manis. Sekarang dah 32w. Alhamdulillah okay je buat masa sekarang. Minum pun sebab umur atas 25. #secondpregnancy

dia tengok berapa faktor risiko kita ada. kalau ada 2 atau lebih faktor risiko, kena minum 2x. kalau satu faktor risiko je kena minum sekali. kalau takde faktor risiko, tak perlu minum. ni kalau gov punya SOP lah. kalau swasta maybe lain sikit.

2mo ago

sama lagi, saya ada buku 2021, and 2023. ada ubah sikit2 tapi part tu still sama.

Saya minum sekali je sebab first time dah sangkut 😂 Kalau tak kena minum 2x jugak huhu. Family history. Mujur lepas bersalin minum tak sangkut dah

2mo ago

Iya betul masa dpt result first time tu doctor gelakkan dia ckp dah sangkut dah ni jadi next takyah minum lagi sebab patutnya kena minum 2x. Tp saya gdm on dc je tak sampai makan ubat or insulit. Lepas bersalin nurse suruh minum minggu ketiga to make sure diabetes tu hanya pembawakan time pregnant & bukan permanent. Then kena nasihat jaga makan apa semua la takut 1 day dpt diabetes

Saya pon kene minom 2 kali.sebab bmi saya xbalance so die suroh mnom utk kali kedue utk tgk kita ada kencing manis atau tak.

kalau 1st minum tak sangkut memang akan kena minum utk kali ke 2. lagi² kalau ada family history yg ada kencing manis

Sy pon minum 2kali sbb obes.. First masa 10week.. Second masa 24 ke 28week .. Alhamdulillah xsangkut

ayah sy kencing manis, dr awal mmg dh diberitahu kena minum 2x.. tapi dua2 sy clear

selalunya if 1st test pass, ada 2nd test. tmbh fmly ada history, so its normal.