Cyst semasa mengandung

Saya scan kandungan sy bru 9w and nampak ada cyst. First scan ada 2 cyst. 2nd scan masa 9w ad 1 cyst. Sy nak tanya bahaya tak cyst ni? And dia boleh kecut ke? Ada apa2 tips tak utk kecut atau hilangkan cyst ni? Sy first time pregnant. #pleasehelp #advicepls #firsttimemom #firstmom #firstbaby

6 Balas

Bila pregnant, cyst boleh automatik mengecut (selamat) & boleh juga membesar dgn janin (bahaya). Awak kena sentiasa scan utk pantau size cyst. Kalau dia mengecut, Alhamdulillah mmg dia takda dah In Sha Allah hingga melahirkan. Actually ada ubat kecutkan cyst ni tp saya tak pasti boleh ke consumed by preggy moms sebab tak pernah dgr mereka dpt ubat tu. Ubat kecut cyst ni diberi kpd mereka yg tak pregnant pernah lah saya dgr contohnya consumed by anak opismate saya umur 20 tahun time dia ada cyst as ikhtiar (nk operation kesian muda lagi) & yes cyst kecut terus. Yg pernah saya baca dlm TAP ni ada juga yg terpaksa operation buang cyst time pregnant sbb cyst membesar & guna kaedah yg selamat, Alhamdulillah janin pun selamat. Nasihat saya awak consult dgn doctor ya. Saya cuma cerita based on study yg saya buat. Moga dipermudahkan urusan awak.

Cyst boleh kecut dan boleh membesar. Biasa pemakanan jenis fast food, frozen food, soya, cheese.. Bykkan makan sayur hijau tinggu antioksida. Nanti Dr awak akan bgtau.. kalau ada masalah baru diorg akan ke next step Sy ada cyst 2 cm. Skrg ni 35w dah. Cyst sy xnampak masa mengandung dan tak ganggu

Yg penting kna elakkn mkanan yg blh membesarkn cyst tu trutama soya/ikan keli,sya prnah ada cyst sbelum pregnant ,then doc bgi pil perancang utk kecutkan cyst tu. Skrang xpasti ad lgi ke x,mungkin dh kecut. Sbb rmai yg bgitau klau ad cyst kbanyakkn susah nq pregnant

Dlm kes sye.. ye cyst kecut... tyme scan 6 week, nmpk cyst tu.. tp x besar pun dlm 1cm.. ble 12 weeks cmtu cyst da xde.. baby pun ok sihat.. xde ape2 masalah..

9mo ago

period sye regular.. 6 week da nmpk janin tp xde heartbeat lg.. 8 week bru ade heartbeat..

sya prnh mcm tu..mula2 scan cyst 2cm lps dua bulan hilang..

dia kan hilang sdri. xyah wat apa2 ye mmg itu tmpt dia