Anak 7 bulan tak merangkak

Saya risau bila anak 7 bulan lebih tak merangkak lagi , makan pon tak nak. Ketap mulut je . Jiran setiap kali jumpa saya je mesti tanya dah merangkak ke belum. Jadi stress saya. Saya selalu je buat tummy time dgn baby😪 korang ada ke anak lambat merangkak? Normal ke?

17 Balas

Normal lah sbb perkembangan baby masing² xsame,ade cepat ade lambat..Time Ank sy 2 blan sy dah ajar dia "tummytime"..dia pndai tummytime tpi kepala msih lembik lg..Msk umo 3 blan dah pandai meniarap sendiri sambil bergulingkn bdan..Umo 5 bln dah pandai duduk sendiri n merangkak n sy start dah bgi mkn nestum cerelac..6 bln bgi mkn bubur,nasi,ayam,ikan,sayur,biskut,roti n mcm² mkanan yg berkhasiat..gigi dia pun baru tumbuh 2 btg time tu.dan yg sy terkejut umo dia 6 bln dia dah pandai minum air guna straw xkira cawan btol @ cawan biase..xdiajar pun tapi dia pandai sedut straw sendiri..mybe selalu tgok mumy n dady nye mnum air kat kdai tu yg dia ikut..Umo 7 bln dia dah pandai ckp sikit²..n dah pandai mengemas umah(faham² jela ye😂)umo10-11 dia belajar jlan dgn tolak walker..Nak msk setahun dia belajar jlan sendiri tanpa dipegang tpi jlan sikit jatuh tpi xterduduk dia cangkung..lepas 2 hari belajar jlan jtuh² akhirnye hari ke3 dia dah blh berjlan sendiri tanpa dipimpin..gigi pun dh 8 btg.. Dah pandai sebut mcm² perkataan,mama,papa,mamam,air,cicak,bedak n mcm² lgi..Skrg ank sy dah nk msk 1 tahun 4 bln n dah pandai ikut ape yg mumy,dady n ape yg org laen ckp..ape yg org buat semua dia ikut..Utk pengetahuan mumy²,sy bersalin ceazer sbb doc ckp ank sy dah nk lemas dlm perut..ank sy lahir prematured(pramatang) n time lahir dia dimasukkan ke wad NICU sbb kekurangan berat badan..2 weeks ank sy kena than kat hospital..mcm² rase ade time tu menangis jgn ckplah hari² kuar airmata,yela sy blh blk umah tapi ank kena than kat hospital..dlm seminggu 4 hari ulang alik tgok ank..Tapi alhamdulilah skrg dah 1 thun 3 bln ank sihat² jew..demam,selsema n batuk tu biaselah..Sorry sy terkomen panjang,sy just share perkembangan ank sy bersama utk mummy² yg ade ank prematured @ ank² biasa..Semoga mummy² semua diberikan kekuatan n kesabaran ye dgn ank² yg sedang membesar...peduli ape org nak kata,kita yg jaga anak kita,kita yg lahirkan ank kita,so be strong ye mumy² demi ank tersayang anugerah Allah..🥰😘👶💪🤲✌️😍

Anak saya 9m baru mula nak merangkak. Duduk sdri pun belum boleh. Tapi, gagah juga nak bangun berdiri. Papepun, merangkak tu sgt penting ya.. Kalau anak tetiba langkau fasa, mummy kena struggle tambah satu lagi keje iaitu kena galakkan anak merangkak, main2 dgn dia. Merangkak ni fasa yg sgt penting untuk kekuatan struktur tulang bahu dia yang mana sgt penting untuk motor skill dia akan datang.

jgn risau.. stiap anak tak sama.. anak sy cpt lakk smua.. kcuali mniarap.. mniarap lmbt sikit laa.. da dpt mniarap.. duduk ngn mrgkak skali tu.. skrg bru nk 8month.. da mniti nk jln..pon pning jgk..tp tu laa org tua dolu2 kata klau gigi tak tmbuh lg.. jln dlu.. cmtu sbalik nyee. tkpe.. sabar ok.. normal je tu..

anak saya pun 8bulan.xmerangkak lagi. baru boleh duduk. tu pun kena tengok2 jugak takut terjatuh ke belakang. Sy xrisau sangat sebab ada baby perkembangan x sama. manusia bukan robot kena sama je semua..plus masa sekarang agak cepat. tiba2 baby dah masuk bulan baru.

Rasanya normal, perkembangan setiap baby berlainan, anak sy 6+ pun x meniarap lg, but once dia meniarap laju sggh perkembangan dia, rasanya dia merangkak 8+ m then in 2 months dah blh bediri n tatih. 10 bulan dah pndai jalan 4/5 langkah. Sgt laju perkembangan dia

anak sedara saya baru merangkak umur 1 tahun. sebelum tu dah boleh duduk semua. berdiri pun dah.ingatkan jalan terus.rupanya merangkak dulu sekejap. ni setahun 2 bulan baru berjalan. btw anak saya baru 3 bulan. itu yang share pasal anak sedara saya

sabar yer sis..saya pernah alami situasi sis..tambah2 lg mak sendiri yg cakap 'lambat lah nak Ko merangkak anak orng lain semua dah merangkak'.. alhamdulillah anak saya 7 bln dah merangkak..perkembangan setiap bayi berbeza..

Anak saya pun 7 bulan lebih nak masuk 8 bulan masih belum merangkak dan xnak makan.. nampak makanan je dia tutup mulut rapat² sekali dgn mata dia tutup..risau jugak berat turun sebab tak nak makan

8mo ago

huu sama 😭 , dh mcm cara nk bgi dia sentuh mknn la, suapkan lgi la tak mau, tukar tekstur mknn pon ketap mulut sambil menggeliat badannya . gigi dh tumbuh.. breastfeed je dia mau.

Anak saya 8 bulan still tak merangkak lgi, duduk pon boleh boleh. Chill je sis. Sebab baby ni tak sama. Setiap baby ada perkembangan masing2.

Setiap anak ada perkembangan tumbesarannya tersendiri. Ibu bapa boleh teruskan tummy time, merangkak bersama, merayau sambil merangkak semasa bermain dgn anak