Masalah Buasir

saya pregnant masuk week-9, tapi yang buat saya risau & overthinking masa bersalin nanti sebab saya ada masalah buasir, saya takut 😔 tapi saya belum dapat bincang dengan doktor lagi sbb kk sini minta saya dtg minggu -10. Ada tak yg ada masalah sama macam saya & apa jalan penyelesaian terbaik?#firstmom #pleasehelp

13 Balas

saya pun ada masalah buasir juga, dan jd lebih teruk masa pregnant. saya pun risau jugak nak bersalin masatu..tapi saya ada baca tips orang sapu minyak herbanika dr Nona Roguy kt buasir tu saya try mmg ada beza. lambat tapi berkesan. Minyak tu boleh pkai masa pantang pulak nanti. Alhamdulillah saya dh bersalin, buasir mmg keluar jugak, tapi dh tak teruk and xsakit, In Shaa Allah kita ikhtiar ja🥰

saya pun kerap kena buasir time pregnant.. tp akhir2 kehamilan la. yang menyebabkan terjadi bila kna cerit.. akan jd bengkak dan sakit smpai xboleh duduk. mcm ada bijik kcik. mmg refer doc, dan doc akan bg ubat surut bengkak dan luka masuk bontot.. dia akan surut la. tp take time dan dpt mc utk bed rest. jg2, bleh angkat berat2.. selalu tolak masuk buasir dan kemut ketat2..

Sy pon pernah ada buasir sblm kawen, pergi kk doctor bg cream kecutkan buasir. Ambil masa seminggu jugak utk dia fully kecut. Hari tu masa 23 weeks kena kejap sbb sembelit tp 3 hari je, then dia kecut sendiri. Risau jugak nanti dia dtg balik bila perut makin berat. Rasanya nanti doctor akan bg cream kecut buasir tu jugak so bergantung kat cream tu je lah kot.

Sy pun ada buasir sblum pregnant lagi, pnah buat rubber band ligation, tp ttp sama..then bila awal pregnant makin teruk + sembelit teruk..apa yg sy buat sy xmnum langsung Milo/air coklat..daging pun sy x mkn..ratah sayur bnyk2 n buah setiap masa..pastu mlm tu minum susu supaya esk dpt mmbuang najis lembut..skrg pun masih ada tp under control

buasir sis teruk sgt ke? mcm sy buasir tahap biase kot sbb nurse xde bg rawatan pon. and buasir sy xde la sakit melainkan sy mkn pedas byk sgt time mmbuang akn keluar darah dan bile dh xpedas buasir tu normal lh kmbali mmbuang pon mcm biase. dan alhamdulillah mase bersalin pon xde masalah dgn buasir tu.

11mo ago

apa nama krim tu sis

Penyelesaian terbaik adalah sis tak perlu fikir dan risau, sebaiknya jumpa doc, lagi pun sis dah week 9 skrg, tak lama dah tu nak jumpa jumpa doc Overthinking tanpa ada tindakan nothing sis.. jauh lagi tu perjalanan 9 week nak ke bersalin tu. Sebaiknya lepas jumpa doc, dengar doc cakap apa.. and follow

Sy pun buasir.. mase bersalin ade keluar jgk.. tp xteruk sgt kuar tu.. blh baik blk lps 1 minggu bersalin.. next baby sy nk sapu krim awl2.. mase 1 st baby mls ambk tahu sbb happy sgt dpt preggy🥰

Saya amal kan smoothie buat sndri guna susu low fat + buah2 pisang ke naga ke yg khasiat utk baby blh letak kurma..alhamdulillah buasir sy elok je & senang membuang..InsyaAllah

sy pn ada buasir sjk dr kecil lg..mse nk brsalin ank first buasir tu keluar jd besar..last2 czer..hrp yg kedue ni buasir tak gngu sy nk bersalin sbb buasr sy nk x sakit pn

saya ada buasir. masa mengandung tak boleh buat apa, dah pernah refer sopd. paling² pun ubat gel tu je utk legakan. dr kata lepas bersalin baru boleh tgk rawatan mcm mna